Kiakadtak Kósára a Nagyerdő miatt

A fideszes városvezetés sövénykerítés helyett "zöld növényzettel eltakart" drótkerítést épít a debreceni Nagyerdőn, ami kiverte a biztosítékot több civil szervezetnél. Ha kell, élőlánccal védik meg az erdőt. A városvezetők szerint a civilek "hiteltelenek".

- Kósa Lajos, el a kezekkel a Nagyerdőtől! - szólította föl a debreceni polgármestert mai sajtótájékoztatóján Gondola Zsolt, a Civil Fórum debreceni önkormányzati képviselője annak apropóján, hogy kiderült: a cívisváros önkormányzata nem egyszerű sövénykerítéssel, hanem fémkerítéssel akarja körbezárni a Nagyerdő Parkerdőnek nevezett, városi területét.

Mint Gondola Zsolt fogalmazott: 2012 májusában ő maga is megszavazta a Nagyerdő fejlesztését célzó előterjesztést, hiszen a beruházást támogatta és ma is támogatja. De hozzátette: az általa megszavazott előterjesztés nem az, ami megvalósul, hiszen abban sövénykerítés szerepel, az elfogadott tervek azonban fémkerítésről szólnak, ami esztétikai és természetvédelmi okokból elfogadhatatlan. A politikus közölte: ha a beruházás a mostani tervek szerint valósul meg, polgári engedetlenségi mozgalmat indítanak a megakadályozására, s ha kell, élőlánccal védik meg a Parkerdőt.

A sajtótájékoztatón részt vett Párkányiné Molnár Ibolya, a Nagyerdőért Összefogás Egyesület elnöke, aki közölte: Kósa Lajos polgármester és Papp László alpolgármester megígérte, hogy a Nagyerdő fejlesztését társadalmi vitára bocsátják, több lakossági fórumot tartanak az ügyről, és a tervezésbe bevonják a civilleket is. Párkányiné Molnár Ibolya szerint a városvezetők megszegték a szavukat, mert a témában 2009-ben csak egy egyeztetést tartottak, s arról is kizárták a sajtót, majd egyetlen lakossági fórumot rendeztek 2012 szeptemberében, s ezzel a maguk részéről az egyezetést - mint fogalmazott - ki is pipálták.

A tájékoztatón Konyhás István, a debreceni Terepszemle Stúdió titkára azt mondta: a tervezett fémkerítés azért aggályos, mert a fiatal ragadozómadarak elpusztulnak, ha nekimennek, a sünök pedig nem lesznek képesek átbújni rajta, amikor megindul az évi szokásos bevándorlásuk a Nagyerdőre. Hozzátette: ő maga is támogatja a Nagyerdő fejlesztését, de csak akkor, ha az ésszerűen zajlik, márpedig minimális odafigyeléssel megőrizhetők a természeti értékek.

Konyhás István szerint szakmaiatlan az az elképzelés, hogy a Parkerdőre építendő drótkerítésre majd borostyánt futtatnak föl, a borostyán ugyanis agresszív kúszónövény, amely tíz év múlva az egész kerítést eldeformálja majd. Hozzátette: meg kellett volna maradni az eredeti sövénykerítés mellett, drótháló nélkül, mert természetvédelmi szempontból az sokkal előnyösebb.

Papp László: az "úgynevezett civilek hiteltelenek"

A sajtótájékoztatóra reagálva Papp László alpolgármester közleményt adott ki, amely így szól: "2014 nyarára Debrecen páratlan természeti és turisztikai értéke, a Nagyerdei park teljesen megújul. A város által elnyert pályázati forrásnak köszönhetően szinte minden elemében felfrissül, oly módon, hogy a fejlesztés tiszteletben tartja az erdő természeti értékeit és adottságait. A program előkészítése és végrehajtása során nemcsak az volt a cél, hogy a tervezők, turisztikai és környezetvédelmi szakemberek javaslatait valósítsuk meg, hanem jelentős részben az is, hogy civil szervezetek, de elsősorban a Nagyerdő iránt felelősséget érző városi polgárok észrevételeit beépítsük a fejlesztési programba".

Hozzátette: "a tervezés időszakában számos konzultációt folytattunk civil szervezetekkel. Ezen kívül 2012 szeptemberében lakossági fórumot is tartottunk, ahol az érdeklődők számára bemutattuk a fejlesztési elképzeléseket. A fórumon elhangzott lakossági észrevételek jelentős részét beépítettük a tervekbe, amelyhez a szükséges többletforrást a város közgyűlése egy külön döntésével biztosította".

Mint fogalmazott, "a mai napon úgynevezett civil szervezetek tiltakozást jelentettek be a parkerdő egy részének, a Békás-tó körüli erdőrészletnek a bekerítése ellen. Hiteltelennek tartjuk a tiltakozást, akkor, amikor az erdőrészt körülvevő zöldfal, illetve sövénykerítés terve a fejlesztés bejelentésének első pillanatától ismert, nemcsak a közvélemény, hanem a döntési helyzetben levő Gondola Zsolt képviselő úr – a Civil Fórum Debrecen Egyesület elnöke – előtt is. Olyannyira ismert, hogy a 2012. május 31-i közgyűlésen megszavazta azt a parkerdő-fejlesztésre vonatkozó előterjesztést, amely egyértelműen tartalmazza a kifogásolt bekerítésre vonatkozó információt". 

Papp László közölte, hogy "hiteltelennek tartjuk továbbá a tiltakozást azért is, mert a sajtótájékoztató másik résztvevője, Párkányiné Molnár Ibolya is részt vett azon a lakossági fórumon, ahol a parkerdő fejlesztési tervét – ennek keretében a bekerítés tervét is – bemutattuk. A fórumon a bekerítés terve ellen senki nem tiltakozott, sőt, a Nagyerdőért Összefogás Egyesület elnöke a fórumot követően megelégedéssel nyugtázta, hogy több javaslatuk is beépült a tervbe".

Az alpolgármester kifejtette: "a sövénykerítés alapja egy 1293 méter hosszúságú drótfonatos kerítés, mely mellé magas cserjét telepítünk. Ennek funkciója az, hogy a drótfonatos kerítést természetes zöld növényzet takarja el. 190 méter hosszan pedig sövénnyel telepített zöld falat emelünk. A sövénykerítés kiépítése kizárólag azt a célt szolgálja, hogy védje azt a több mint 1 milliárd forintnyi értéket, amelyet az érintett erdőrészlet felújítására felhasználunk, s így a parkerdő évtizedeken keresztül tudja jó állapotban szolgálni a debreceni polgárok, illetve a városunkba látogatók pihenését, kikapcsolódását".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.