Kiakadtak a PM-esek Mesterházy lehetséges kormányfőjelöltségén

Szabó Rebeka blogon adott hangot véleményének, Jávor Benedek pedig lapunknak adott kritikus nyilatkozatot Mesterházy Attila lehetséges kormányfőjelöltségéről.

„Ez a 'belső megegyezés, majd szivárogtatás, ami nem az MSZP volt, és nem is pont úgy van' eljárás nagyon nincs rendben” – kommentálta blogjában az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kérdéséről szóló legutóbbi sajtóhíreket Szabó Rebeka. Az E14-gyel szövetséges Párbeszéd Magyarországért párt politikusa arra utalt, hogy korábban több médium is arról számolt be: az MSZP-ben tulajdonképpen már eldöntött tény, hogy Mesterházy Attila lesz a kormányfőjelölt, erről az E14-PM-mel nem is kívánnak a jövőben tárgyalni. Az MSZP elnöke az értesüléseket később cáfolta, mondván: versengés ugyan van a két személy között, de döntés még nincs.

Szabó Rebeka internetes naplójában ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta: „nagyon nem mindegy, hogy ki lesz a jelölt, éppen ezért is fontos, hogy a Medián április után májusban is megjelentett egy kutatást, amely azt az eredményt mutatja, hogy az MSZP-szavazók Mesterházy Attilát, a többi ellenzéki szavazó viszont Bajnai Gordont tartja alkalmasabbnak erre” Szabó Rebeka hozzátette, tény, hogy az MSZP erős és szervezett párt, „de láthatóan más szempontok is vezérlik a kormányt váltani akaró választókat”. A Párbeszéd-párti politikusnő úgy vélte: fontos az ambíció, de ennél fontosabb szempont, hogy az emberek egy korszakváltó programot várnak és garanciákat arra, hogy nem tér vissza a 2010 előtti időszak sem.

„Az Orbán utáni világ és a korszakváltás nem építhető fel a régi politika módszereivel, üzengetésekkel és kiszivárogtatásokkal. Az országnak egy olyan demokratikus összefogásra van szüksége, mely képes leváltani az Orbán-Simicska rezsimet. Hátsó szobák helyett nyílt kártyákra van szükség, megállapodások betartására és felelős döntésekre. Mindenki részéről!” – írta blogjában Szabó Rebeka, hozzátéve: „lehet, hogy az MSZP azt gondolja, az ilyesféle taktikai húzások erősíthetik miniszterelnök-jelöltjük pozícióját, azonban az biztos, hogy ez gátolja annak az alapvető bizalomnak a megszületését, ami egy sikeres kormányváltó együttműködéshez kell”.

Jávor Benedek, a PM társelnöke ezzel kapcsolatban a Népszabadságnak azt mondta: a szocialista párt környékéről „nem először reppenek fel ezek a hírek”. Jávor szerint bár Mesterházy cáfolta a döntésről megjelent híreket, az ambíciójára vonatkozó kijelentései viszont mindenképpen árnyalják a képet.

„Nem segíti az ellenzéki együttműködés létrejöttét, ha az előzetesen elfogadott menetrendhez képest ilyen lufifeleresztgetések kezdődnek. Alig hiszem, hogy ezek a hírek teljesen véletlenül jutottak volna el a sajtóhoz. Nem az a kérdés, hogy Mesterházy Attila ambicionálja-e a posztot, vagy sem, hanem hogy az ellenzék képes lesz-e olyan miniszterelnök-jelöltet állítani, aki meg tudja szólítani a szavazókat, és képes megnyerni a választást. Az öncélú taktikázás ehhez nem segít hozzá” – fogalmazott lapunknak Jávor Benedek.

Arra a kérdésünkre, hogy Mesterházy Attilát alkalmasnak találják-e erre a pozícióra, a PM társelnöke azt mondta: nem az a kérdés, hogy ő, hanem hogy az ország alkalmasnak találja-e. „A közvélemény-kutatások alapján azt látom, hogy az ellenzék felé hajló választók egy része nem Mesterházyt tartja alkalmasabbnak. Függetlenül attól, hogy Mesterházy Attila egyébként alkalmas-e egy ilyen szerepre, ha a választók nem hiszik ezt el neki, és emiatt nem állnak az együttműködés mellé, akkor az összes alkalmasságunkat a hajunkra kenhetjük, mert az ellenzék veszíteni fog 2014-ben” – fogalmazott a Népszabadságnak Jávor Benedek.











Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.