Kiakadt a Jobbik az iszapkárosultaknak gyűjtött pénz felhasználásán

A Jobbik szerint nem helyes, hogy a Magyar Kármentő Alapban összegyűlt majdnem 1,8 milliárd forintot közösségi célokra fordítják ahelyett, hogy a pénzt a károsultaknak juttatnák - jelentette ki Ferenczi Gábor országgyűlési képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy a kármentő bizottság február eleji ülésén arról döntöttek, hogy az összegyűlt pénzből a vörösiszap sújtotta településeken olyan közösségi intézményeket szeretnének létrehozni, amelyek a térség jövőjét a következő 15-20 évben meghatározzák. A forrásokat európai uniós pályázatokkal, illetve az Új Széchenyi Tervben megjelenő lehetőségekkel hangolják össze. Devecserben a katasztrófát bemutató múzeumot szeretnének kialakítani, és létrehoznának egy roma kulturális és oktatási központot is.     

Ferenczi Gábor szerint ugyanakkor az adományozók nem erre adták a pénzüket, hanem az emberek közvetlen megsegítésére, a fentiek pedig önkormányzati és kormányzati feladatok lennének, amelyekre nem önkéntes adományokat kell fordítani.     

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy teljes mértékben kárpótolja az önhibájukon kívül károsult embereket.

Lasztovicza Jenő, a kármentő bizottság elnöke múlt csütörtökön tájékoztatta arról az MTI-t, hogy közösségi
célokra fordítják a kármentő alapban összegyűlt pénzt, amiről az az Orbán Viktor miniszterelnök részvételével tartott legutóbbi ülésükön döntöttek. Az elnök közölte azt is, hogy a lakosság ingóságaiban keletkezett károk megtérítését - amely az összesítések szerint csaknem egymilliárd forintot tesz ki - a kormány magára vállalta. Hozzátette: a segélyszervezetek már elkezdték a károsultak ingóságainak pótlását, erről pontos nyilvántartás készül, és az ingóságokról bejelentett kárösszegből a kapott adomány értékét levonják.

A hírre reagálva az MSZP-s Gőgös Zoltán is azt szorgalmazta, hogy az alapban összegyűlt pénzt a korábban meghatározott eredeti célnak megfelelően, azaz a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak kárenyhítésére használják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.