Kiadják Rohácot

Kiadják Magyarországnak Jozef Rohácot, az Aranykéz utcai és más merényletek gyanúsítottját

A prágai városi bíróság csütörtökön úgy döntött, hogy eleget tesznek az illetékes budapesti hatóságok kérésének és kiadják Magyarországnak Jozef Rohác szlovák állampolgárt, akit több véres merénylet elkövetésével gyanúsítanak.

A kiadatás feltétele, hogy először Rohác Csehországban elkövetett bűncselekményei ügyében döntsenek. Miután ott ittas vezetés miatt vádolták meg, feltehetően csak feltételes büntetést és pénzbírságot kap, vagyis a mai határozat végrehajtásának néhány héten vagy hónapon belül nem lenne akadálya. A gyanúsított azonban a verdikt ismertetése után azonnal fellebbezett, ezért a kiadatásáról a cseh Legfelsőbb Bíróság dönt.

Rohácot és ugyancsak évek óta körözött társát, Imrich Oláhot gyanúsítják a rendőrséggel együttműködő Boros Tamás vállalkozó elleni merénylettel is, akit Budapest belvárosában, fényes nappal a gépkocsijába rejtett pokolgéppel öltek meg. A merénylet során három vétlen járókelő is életét vesztette.
Az elmúlt években a szlovák és a magyarországi sajtóban olyan információk is megjelentek, amelyek szerint a kilencvenes években elkövetett többi budapesti robbantásokat (Országháza, FKGP-székház, Torgyán-villa, Szájer József lakása) ugyancsak Roháč és Oláh követték el.

Mindkettőjüket azzal gyanúsítják továbbá, hogy Szlovákiában is számos merényletet követtek el. Állítólag 1996. áprilisában ők helyeztek el pokolgépet Jozef Remiás gépkocsija alá. Remiás volt az egyik fontos tanú volt ifjabb Michal Kováč, a volt szlovák elnök fia, 1995. augusztusi elhurcolásának ügyében. Ő tartotta a kapcsolatot a csallóközi származású Fegyveres Oszkárral, aki állítólag részt vett az elhurcolásban, s életét féltve azóta is külföldön bujkál.

Szlovákiai lapok éveken át arról cikkeztek, hogy a robbantásos merényleteket odahaza és Magyarországon is az Ivan Lexa vezette Szlovák Információs Szolgálat (SIS) szervezte Vladimír Mečiar országlása idején, de a szlovák bíróságok Lexát felmentették minden gyanú és vád alól.
Lapunk megkeresésére Svetlana Husárová, a pozsonyi főügyészség szóvivője közölte: Szlovákiában semmilyen nyomozás sem folyik ellene, nem is gyanúsítják semmiféle törvénysértéssel, ezért Pozsony nem kérte a kiadatását.
Jozef Rohácot a hivatalos cseh közlés szerint néhány héttel ezelőtt Prágában fogták el. Ittasan vezetett, s az őt igazoltató rendőrök gyanúsnak találták azokat az okmányokat, amelyeket átadott nekik. Ezért előállították, s mintegy tízórás vizsgálódás után kiderült, hogy az iratai hamisak. Ekkor derült fény arra, hogy valójában az Interpol által körözött személyről van szó.

Robbantás az Aranykéz utcában,1998. júlus 2.
Robbantás az Aranykéz utcában,1998. júlus 2.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.