Ki tehet a BKV felfüggesztéséről?

A Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójának vezetője szerint a kormány hibája miatt függesztette fel a BKV működési engedélyét a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH).

Ha a kormány kifizetné a BKV-nak járó, még az előző kormány által szerződésben vállalt támogatást, akkor nem lenne bizonytalan anyagi helyzetben a fővárosi cég - erről Horváth Csaba beszélt szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester kedden közleményben tudatta, hogy az NKH felfüggesztette a BKV működési engedélyét a cég pénzügyi helyzetének bizonytalanságára hivatkozva, és féléves ideiglenes engedélyt adott ki. A tájékoztatás szerint ez idő alatt kell stabilizálni a BKV pénzügyi állapotát. (A BKV saját kimutatása szerint a belső eladósodottsága 720 milliárd forint, ekkora egyösszegű fejlesztést kellene a cégben végrehajtani ahhoz, hogy a műszaki színvonalat optimális szintre hozzák.)

Horváth Csaba szerdai sajtótájékoztatóján közölte: tény, hogy a kormány csaknem négy hónapja nem utalja át a fővárosi cégnek járó 7,5 milliárd forintot, és ezzel megszegi a szerződést. Hozzátette, hogy közben esedékessé vált egy újabb 5 milliárd forintos hitelgarancia is, amelyre szintén a szerződés ad kellő felhatalmazást.

A szocialista politikus azt mondta, hogy a Bajnai-kormány és a főváros közötti szerződés betartása "egy üzemi szintű, nullszaldós vállalati működést" tenne lehetővé, és az egyben a "fővárosiakat érintő közösségi közlekedés működési garanciája". Mint fogalmazott, ez garantálja azt, hogy minden nap ki tudnak állni a buszok és a villamosok, és a BKV az előírt menetrend szerint el tudja látni feladatát.

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője a médián keresztül több kérdést is intézett a kormányhoz. Horváth Csaba egyebek mellett azt kérdezte, hogy az NKH elsőként miért a BKV ellen alkalmazza ezt a szankciót, amikor szerinte ez a fellépés más társaságokkal - például a MÁV-val - szemben sokkal indokoltabb lenne. Kérte, hogy hozzák nyilvánosságra az NKH határozatát, és a "rendkívüli helyzetben" a főpolgármester teljesítse a fővárosiak tájékoztatására vonatkozó kötelezettségét. Horváth Csaba szerint "minden létező információt" meg kellene tudniuk arról, milyen konkrét elképzelésekkel kívánják garantálni a fővárosiaknak a közösségi közlekedéshez való hozzáférést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.