Ki mossa le a gyalázatot?

Egy Magyarországon élő osztrák állampolgár vette észre kedd délelőtt, hogy a ferencvárosi Nehru parton álló roma holokauszt emlékművet ürülékkel kenték be, filctollal pedig cigányságot gyalázó sorokat írtak rá.

Clemens Prinz több hivataltól kérte az emlékhely rendbetételét, az egyikben takarítást ígértek neki, a szobor azonban azóta is mocskos. Most Budapesten élő külföldiek szerveznek akciót, hogy letisztítsák az emlékhelyünket.

A tíz éve Budapesten élő osztrák műfordító, Clemens Prinz a kisfiát sétáltatta kedd délelőtt a ferencvárosi Nehru parton, amikor észrevette, hogy bemocskolta valaki a kert 2006 szeptemberében fölavatott roma holokauszt emlékművét. Szabó Tamás szobrász és Maurer Klimes Ákos ipari formatervező „Tűz" című kompozíciója - egy majdnem három méter magas, háromszög keresztmetszetű gránitoszlop - krematórium kemencéjét szimbolizálja.

A kőtömb fényes felületébe vésett rovátkákon egyébként be lehet nézni az emlékmű belsejébe, egy ég felé néző, angyalforma torzóra. Most ezeket a réseket tömték tele állati ürülékkel. A fényes felületre pedig egyik oldalt a „bűnözésirtás=cigányirtás", a másikon pedig a „csak a döglött cigány a jó cigány" föliratokat filctollazták.

Az osztrák férfi magyar ismerőse közbenjárására csütörtökön ígéretet kapott a Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Kht-tól (FESZOFE), hogy - bár nem az ő dolguk -, de péntek délelőttre újra megtisztítják a szobrot. A FESZOFE volt ugyanis az, akinek emberei az egy hónappal ezelőtti hasonló emlékműgyalázó akció után a Magyarországi Református Egyházzal közösen rendet tettek a parkban. Ezúttal azonban még nem érkeztek meg a munkatársaik, ahogy a valójában illetékes főváros Főkert Nonprofit Zrt-jének alkalmazottai sem.

Így Clemens Prinz vasárnap délelőttre civil akciót szervez Budapesten élő külföldi és magyar barátaival: ezúttal vödrökkel és szivacsokkal vonul ki a Nehru partra.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
A roma áldozatok meggyalázott emlékműve. Nincs, aki lemossa?
Roma Holokauszt Emlékmű, Nehru Park, 2009-11-28,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.