Ki küldte halálba a motoros rendőrt?

Kopott gumikkal küldték szolgálatba azt a motoros rendőrt, aki a vizes autópályán életét vesztette. Az ORFK azonban az özvegynek és a szülőknek sem fizet, de január óta az árvák járadéka is elmaradt.

Mégis fizethet kártérítést az ORFK a másfél évvel ezelőtt életét vesztett motoros rendőr, Telegdi Zsolt árváinak – írja a Hír24 hírportál. Megállapodás azonban nincs, csak szóbeli ígéret. A többi hozzátartozó kártérítésével kapcsolatban még ennyi sem történt, így szinte biztos, hogy per lesz.

A család jogi képviselője elmondta, hogy – részben a portál múlt héten megjelent cikke miatt – szóbeli ígéretet kapott az ORFK jogászaitól, hogy peren kívül rendezik a kisgyerekek kárigényét. Ikanov Gábor ügyvéd szerint a jogszabályoknak és az ítélkezési gyakorlatnak megfelelő kártérítésre számíthatnak, de konkrét összegről egyelőre nem kívánt beszélni.

Az elhunyt rendőr édesanyja egyébként már többször is kijelentette, nem több tízmilliós kártérítésért harcolnak, csak azért, hogy végre Magyarországon első ízben legyen hajlandó kimondani valaki: "igen, hibáztunk, vállaljuk a felelősséget". Ugyanakkor szeretné elérni, hogy a gyerekek legalább az édesapjuk fizetéséhez jussanak hozzá, míg tanulnak - ha már nem lehetnek vele.

A rendőrség által a gyermekek után megállapított havi 13 ezer forintos tartáspótló járadékot január óta nem folyósítja az ORFK. Az ügyvéd ezzel kapcsolatban elmondta, kérte annak kivizsgálását is, miért szünetel az utalás, szerinte azonban ennek kifizetése visszamenőleg meg fog történni.

A rendőrség az elhunyt rendőr szüleinek és özvegyének sem fizet. Ők korábban fejenként alig több mint egymillió forintot kaptak, de ezt az összeget a család ügyvédje csupán kártérítési előlegnek tekinti. Úgy tűnik, az ORFK hajthatatlansága miatt ezért is elkerülhetetlen lesz a per.

Az ügyben egyébként szerdán kezdődik az a büntetőper, amelyben Telegdy Zsolt három felettesét állítják bíróság elé, mert felelősek lehetnek a tragédiáért; ők tudhattak arról, hogy a motoros járőrt kopott gumikkal vezényelték szolgálatba.

Telegdi Zsolt 2010 augusztusában szenvedett halálos balesetet, s posztumusz hadnaggyá léptették elő. A vizsgálat kiderítette, hogy a rendőr gyakorlatilag simára kopott gumikkal állt szolgálatba, és ez az esős autópályán végzetesnek bizonyult. Telegdi két árvát hagyott maga után.

A rendőrség először úgy foglalt állást, hogy a rendőr volt a felelőse a balesetnek, mert gyorsan, óránként 116 kilométeres sebességgel hajtott az esőáztatta autópályán. A jelentés azonban hemzsegett az ellentmondásoktól: egyik oldalán elismeri, hogy a gumi barázdái helyenként meg sem közelítették a KRESZ által előírt mélységet, nem sokkal később pedig kizárja, hogy a gumi állapota befolyásolta volna a balesetet.

A vizsgálat szerint ugyanakkor a gumik több mint húszezer kilométert futottak, miközben egy hasonló, körülbelül 140 lóerős teljesítményű és igénybevételű motoron öt-nyolcezer kilométerenként kell azokat cserélni.

Szintén a rendőrség állapította meg, hogy felettese aznap annak tudatában küldte szolgálatba a járőrt, hogy tudott a gumik életveszélyes állapotáról, mivel Telegdy ezt többször írásban jelezte. Sőt, édesanyja szerint szóváltásba is keveredett főnökével, aki hadbírósággal fenyegette meg a járőrt, ha nem ül motorra.

Ugyanebben a jelentésben maga a rendőrség veti fel, hogy a megyei kapitányságnál sorozatosan fordulnak elő súlyos rendőrszakmai és munkaszervezési hibák, továbbá szóba kerülhet a megyei rendőri vezetés általános felelőssége, illetve szakmai alkalmatlansága is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.