Ki kell adni a felcsúti földekkel kapcsolatos adatokat

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek ki kell adnia a Felcsúton, illetve a környéken - állami pályázatokon - eladott, illetve hasznonbérletbe adott termőföldekre vonatkozó hirdetményadatokat Lengyel Szilvia LMP-s országgyűlési képviselőnek a Fővárosi Törvényszék keddi, nem jogerős ítélete értelmében.

A bíróság arra kötelezte az állami szervezetet, hogy a - Schiffer András LMP-társelnök által ügyvédként képviselt - Lengyel Szilvia részére másolatban küldje meg a kifüggesztett hirdetményeket, továbbá azt, hogy azok mettől meddig voltak kifüggesztve. A bíróság kötelezése 2011. október 1-jétől 2013. március 18-ig (az adatkérés kézhezvételéig) tartó időszakot, illetve a felcsúti, alcsútdobozi, csabdi, tabajdi és vértesacsai földeket érinti.

Az ítélet ellen 15 napon belül lehet fellebbezni. Az alperes a tárgyaláson nem jelent meg, így nem tudni, a szervezet kíván-e fellebbezést benyújtani.  A törvényszék a felperesi keresetet - azaz az érintett földekre vonatkozó hirdetményadat-kérést - és annak jogi indokait alaposnak találta.

A bíróság indoklásában a vagyontörvényre utalva azt közölte, hogy a közérdekű és az azzal kapcsolatos közérdekből nyilvános adatokat az állami vagyonnal való gazdálkodásra vonatkoztatva alkalmazni kell, az pedig a törvényszék szerint nem vitás, hogy az alperes állami vagyonnal gazdálkodik.

A bíróság arra is felhívta a figyelmet, hogy a földalapról szóló törvény nem vonja ki az alperest az információszabadságról szóló törvény hatálya alól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.