Ki fizette a legtöbbet az MSZP kasszájába?

Háromszázmillió forinttal túlköltötte magát tavaly az MSZP - legalábbis ez derül ki a szocialista párt tavalyi gazdálkodásáról. Az erről szóló beszámoló szerint a távozó kormánypárt kasszájába 2009-ben alig 1,3 milliárd forint folyt be állami és civil támogatásból, tagdíjakból. A Fidesz tavaly csaknem hárommilliárdnyi bevétellel számolhatott.

Április 30-ig lehetett és kellett hivatalosan is közzétenniük a pártoknak a Magyar Közlönyben és saját honlapjukon is az előző évi gazdasági, pénzügyi beszámolójukat. A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség ezt még az első forduló előtt megtette, az MSZP az utolsó napon tette fel összesítését a honlapjára - erről be is számolt a mai Népszabadság.

Eszerint a szocialisták 1,6 milliárd forintot költöttek 2009-ben, a bevételeik azonban ehhez képest 300 millióval alulmaradtak. Tagdíjakból majd ötvenmilliót szedtek be, az állami támogatás 953 millió forint volt. Az „egyéb hozzájárulások, adományok" rovatban szerepel többek között 8,4 millió forint, amit Eger város önkormányzata adott a pártkasszába, de fizetett az MSZP-nek a VI. kerületi (3,2 millió), a XVIII. kerületi (2,1 millió), a XIX. kerületi (6,1 millió), a miskolci (1,5 millió), és a nagykanizsai (1,7 millió) önkormányzat is.

A „magánszemélyek" között a visszavonult EP-képviselő, Kósáné Kovács Magda fizette tavaly a legtöbbet a közösbe: 2,5 millió forintot. Érdekesség, hogy az ötszázezer forintnál nagyobb összeget befizetők (és ezért nyilvánosan közzéteendő nevek) között egyetlen elnökségi tag sem szerepel, egyedül Herczog Edit EP-képviselő a maga 665 ezer forintjával; igaz, a brüsszeli delegáltak rendszeresen a kiugró támogatók között szerepelnek.

Az MSZP tavaly közel hétszázmilliót költött „politikai tevékenységre" és működésre is; ez utóbbit most a szűkölő állami források miatt kénytelen lesz drasztikusan csökkenteni. Két éve 1,42 milliárd forint folyt be az MSZP kasszájába, a kiadási oldalon akkor 2,1 milliárd szerepelt. A legtöbb kiadás a székházvásárlás, felújítás kapcsán keletkezett.

Mint arról korábban a Népszabadság beszámolt: a Fidesz tavaly 2,7 milliárd forintot költött, a bevételei is hasonlóak: sőt, a kimutatás szerint hatvanmillióval meg is haladják a kiadásokat. A belföldi magánszemélyek közül Széles Gábor nagyvállalkozó adta a legtöbbet a pártkasszába: tízmillió forintot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.