Ki fizeti a hazai mellimplantátum-cserék árát?

Franciaországban teljes egészében, Nagy-Britanniába részlegesen az állam fizeti a kétséges minőségű PIP-mellimplantátumok cseréjét, a hazai hatóságok viszont hallgatnak, illetve "csak" tájékoztatást ígérnek, azt is később, az érintett hazai nőknek.

A Medicalonline számolt be arról, hogy 2001 és 2010 között Magyarországon is mintegy 4700-5000 nőnek ültettek be PIP-implantátumot. Ez a francia termék utóbb arról vált hírhedtté, hogy egy részükbe olcsó ipari szilikont töltöttek, s e gyártmánynál a kiszakadás veszélye is jóval nagyobb a szokásosnál. Az implantátumokkal kapcsolatos fejleményeket az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal követi, s a francia hatóságok vizsgálati eredményei alapján ők foglalnak majd állást a teendőkről. A hatóság honlapján viszont meglehetősen régi, a veszélyeket "mérsékelten kezelő" korábbi közlemények olvashatók.

Az útmutató azonban még mindig csak készül, hangzott el szombaton az m1 Híradójában, de az érintetteket napokon belül tájékoztatja az egészségügyi kormányzat. Az azonban még nem dőlt el, hogy a beépített selejtes eszközök cseréjét ki finanszírozza.

A hazai hatóságok egyelőre csak ígérik a tájékoztatást az érintett nőknek. Ez talán érthető, hiszen négy-ötezer műtétet kellene rövid időn belül elvégezni. Kérdes, van-e ennyi orvos, műtéti kapacitás az országban?

A Napló című online lap hasonló kérdéseire válaszoló Molnár Csabának, a plasztikai és égéssebészet országos szakfelügyelő főorvosának az volt az álláspontja, hogy a kiszakadó szilikonbetét miatti műtéteket, amennyiben az állami egészségügyi rendszerben végzik el, a társadalombiztosítás támogatja. A magánszférában ugyanazok a paraméterek vonatkoznak erre az esetre is, mint bármely más műtétre. 

A Híradó úgy tudja, Franciaországban minden PIP-implantátumműtét költségét az állam állja, mivel a páciensek nem tudhatták, hogy selejtet ültettek a testükbe. 

A BBC internetes kiadása szombat hajnalban arról számolt be, hogy a német és a cseh egészségügyi minisztérium is javasolja az implantátumok eltávolíttatását. A német gyógyszerészeti intézet elnöke azt mondta, hogy még azok az implantátumok is veszélyesek lehet az egészségre, amelyek nem szivárognak.

A cseh egészségügyi minisztérium szintén azt közölte, hogy eddig ugyan nem tudnak arról, hogy valaki megbetegedett volna, mégis elővigyázatosságból javasolják a mellimplantátumok kivetetését. Csehországban becslések szerint kétezer nő mellébe ültettek a veszélyes anyagból.

A PIP által gyártott megkérdőjelezhető minőségű implantátumok ügye világszerte 300 ezer nőt érinthet, Európában Magyarország harmadik a szilikonbetét előfordulási sűrűségét tekintve. Az [origo] információi szerint az ügyben már zajlanak az egyeztetések az egészségügyi államtitkárságon.

Az [origo] úgy tudja, állami pénzen távolítják el Nagy-Britanniában is a kiszakadásra hajlamos francia mellimplantátumokat azok esetében, akiknek az állami egészségügyben ültették be azokat. Egyúttal a kormány felszólította a magánklinikákat, hogy ők is cselekedjenek hasonlóan. A német és a cseh egészségügyi minisztérium is javasolja az implantátumok eltávolíttatását.

A veszélyesnek bizonyult francia szilikonimplantátum számláját mutatja egy, a botrányban érintett nő
A woman holds the certificate of her defective silicone gel breast implants, manufactured by the now-defunct French company Poly Implant Prothese (PIP), at a demonstration in front of the ministry of health in Caracas January 6, 2012. REUTERS/Marco Bello (VENEZUELA - Tags: HEALTH SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.