KGBélát nem védik többé, de maradhat Brüsszelben

Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését javasolja az Európai Parlament Jogi Bizottsága, amely hétfő esti ülésén nagy többséggel megszavazta az erre irányuló indítványt. A jobbikos EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről várhatóan szerdán dönt a képviselőtestület plenáris ülése.
Tavaly májusban Polt Péter legfőbb ügyész Martin Schulznál, az Európai Parlament elnökénél kezdeményezte Kovács Béla jobbikos EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az indok a sajtóban eddig megjelent értesülések szerint az európai közösség intézményei ellen folytatott kémkedés gyanúja volt. A jobbikos politikus ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 április elején tett feljelentést, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel Moszkvába látogat. Kovács Béla több nyilatkozatban tagadta a kémkedés vádját. Még nem fordult elő az Európai Unió történetében, hogy egy EP-képviselő ellen ilyen gyanú merüljön fel.
Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Az Európai Parlament Jogi Bizottsága hétfőn elfogadta a Kovács Béla ügyében született jelentést, amely a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja a parlamenti plénumnak. Az uniós szakbizottság mindemellett úgy döntött, hogy a jobbikos EP-képviselő tovább végezheti a parlamenti munkáját, és csak jogerős bírósági ítélet esetén lehet gyanúsítottként kezelni, illetve letartóztatni.

Ez azt jelenti, hogy a magyar hatóságok folytathatják a nyomozást, Kovács Béla pedig szabadlábon marad, amíg a megfellebezhetetlen bírósági döntés megszületik. Erre a megszorításra a parlament eljárási szabályzata ad lehetőséget, amely jogilag ugyan nem kötelezi a tagállami szerveket, de – ahogyan egy szakértő fogalmazott – „az a szerencsés, ha ezt betartják". A korlátozással viszonylag gyakran élnek a mentelmi jog megvonásáról döntő képviselők.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, aki részt vett a zárt ülésen tartott szavazáson, és az azt megelőző rövid eljárási vitán, azt mondta: a felszólalók közül többen annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a vádhatóság érvei nem elég meggyő­zőek, ezért az ügyben körültekin­tően kell eljárni. Szerinte elbizonytalanította a képviselőket, hogy Polt Péter legfőbb ügyész, akit egy korábbi bizottsági ülésen meghallgattak, az ügy titkosságára hivatkozva nem tudott felvilágosítást adni a részletekről, míg Kovács Béla végig tagadta az ellene felhozott vádakat. Ebben a helyzetben a bizottság nem akarta vállalni a felelősséget, hogy a képviselőt teljességgel kiszolgáltassa a magyar igazságszolgáltatásnak.

A fideszes Szájer József, a jogi bizottság tagja azt hangsúlyozta: örül, hogy a parlamenti eljárás eljutott a végső stádiumba, és végre a bíróság dönthet Kovács Béla ügyében.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.