KGBéla-ügy: a DK szerint gyanúsan titkolózik a legfőbb ügyész

Haladéktalanul bocsássák az Európai Parlament rendelkezésére azokat az iratokat, amelyek alapján dönthetnek Kovács Béla, a Jobbik kémkedéssel összefüggésbe hozott EP-képviselőjének mentelmi ügyében – szólította fel Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke Polt Péter legfőbb ügyészt és Pintér Sándor belügyminisztert.

A DK európai parlamenti képviselője, Molnár Csaba emlékeztetett arra, hogy Polt Péter még az EP-választás előtt kérte Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését, "azóta viszont teljes csönd van" az ügyben.

Kedden a DK birtokába került egy levél, amelyet a cseh néppárti Pavel Svoboda, az Európai Parlament mentelmi kérdésekkel is foglalkozó jogi ügyek bizottságának elnöke írt Polt Péternek – jelentette be. Elmondása szerint a szeptember 9-én keltezett levélből a DK számára úgy tűnik, mintha a magyar legfőbb ügyész "akadályozná" az ügy felderítését, ugyanis a magyar hatóságok nem adják át azokat az információkat, amelyek alapján az EP döntést hozhat a mentelmi jog felfüggesztéséről.
Az írásból kiderült, hogy a bizottság nem tud eljárni, mert Polt Péter államtitokra való hivatkozik és azt állítja, hogy nem áll jogában a titkosságot feloldani - közölte Molnár Csaba.

Az EP-képviselő viszont úgy látta, hogy Polt Péternek legfőbb ügyészként arra mindenképpen lehetősége van, hogy kezdeményezze a titkosítás feloldását. Ezt a titkosságot egyébként Pintér Sándor belügyminiszter bármikor feloldhatja – tette hozzá. Hangsúlyozta, az iratokat nem kell nyilvánosságra hozni és tartalmukat elárulni a közvéleménynek, csak arra van szükség, hogy a mentelmi jogról döntő bizottság megismerhesse azokat.

Molnár Csaba azt mondta, a DK-ban él a gyanú, hogy a Fidesz nem folytatni, hanem eltussolni akarja az ügyet. Lehetséges oknak nevezte, hogy a kormánypártnak az EP-választás kampányában érdekében állt "nekimenni" a Jobbiknak, mert veszélyesnek tartották, de hosszú távon már sokkal inkább a Jobbikkal való szövetség az érdekük. Emellett a másik ok a kormány "oroszbarátsága" – folytatta, megjegyezve: az Index kedden publikált cikkéből "egyértelműen kiderülnek Kovács családjának orosz vagy szovjet KGB-s titkosszolgálati szálai", Orbán Viktor viszont nem merészel újat húzni Vlagyimir Putyinnal.
Ha nem adják át az EP-nek a kért iratokat, akkor a DK azt fogja feltételezni, a Fidesznek érdeke, hogy eltussolják Kovács Béla ügyét – szögezte le.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.