Kezdődik az elszámoltatás

Elindította a 2014. évi országgyűlési képviselő-választási kampányokra fordított pénzeszközök elszámolásának ellenőrzését az Állami Számvevőszék (ÁSZ), első lépésben a Magyar Államkincstárnál végeznek ellenőrzést a számvevők - közölte az ÁSZ. A www.aszhirportal.hu oldalon olvasható közlemény emlékeztet rá: a kampánypénzek elszámolásának ellenőrzését a törvényi előírás értelmében az ÁSZ a választást követő egy éven belül végzi el.

Az Állami Számvevőszék hivatalból, kötelezően ellenőrzi a választáson mandátumhoz jutó jelöltek és jelölőszervezetek elszámolását. Az országgyűlési képviselethez nem jutó jelöltek vagy jelölőszervezetek kampányköltéseit az ÁSZ a törvény értelmében más jelölt vagy jelölőszervezet kérelmére ellenőrzi. Az ÁSZ készen áll arra, hogy kérelem alapján bármely, adott esetben minden egyéni jelölt vagy jelölőszervezet elszámolását ellenőrizze - közölte a szervezet.

Az ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy az egyéni képviselőjelöltek és a pártok, valamint a nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok a kampányidőszakban betartották-e a kampánypénzek felhasználásával, elszámolásával kapcsolatos előírásokat.

Az ÁSZ minden esetben utólagos pénzügyi szabályossági ellenőrzést végez, amelyet a jelöltek és jelölőszervezetek elszámolásaira, bizonylataira, egyéb dokumentumaira alapoz - szögezték le. Mint írták, a Magyar Államkincstárnál (MÁK) megkezdődött ellenőrzés választ ad arra, hogy a 2014. évi országgyűlési képviselő-választási kampányra fordított központi költségvetési támogatásokat a jelöltek az előírások szerint, a törvényben meghatározott kampányidőszak alatt és kampánytevékenységre használták-e fel.

A kampánypénzek felhasználását a MÁK hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja, az ÁSZ ezután végzi el a pénzügyi szabályszerűségi ellenőrzését - tették hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.