Kezdődik a szavazólapok nyomtatása

Várhatóan kedden délután megkezdődhet az október 12-i önkormányzati és nemzetiségi választás szavazólapjainak nyomtatása - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.
Ismertetése szerint hétfőn döntöttek a választási bizottságok a szavazólapok képéről (imprimálás). Néhány esetben javítást kértek a nyomdától, mert a küldött tervezet nem volt megfelelő, de ezeket a hibákat még délelőtt kijavítják, és délután megkezdődhet a szavazólapok gyártása az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-nél.

Néhány jelölt nyilvántartásba vételéről szóló határozat még nem emelkedett jogerőre, ezeknek a szavazólapoknak az imprimálásával és nyomtatásával megvárják a jogerőre emelkedést.

Az októberi választásra 10 119 fajta szavazólapot fog készíteni a nyomda, összesen 22 millió darabot. A legtöbbet - közel 1,4 milliót - a főpolgármester-választáshoz. A nyomda 8 féle nagyságú szavazólapot állít elő, a legkisebb A4-s, a legnagyobb három A4-es méretű.

Ezekre a rendkívül nagy méretű szavazólapokra ott lesz szükség, ahol sok az induló jelölt: Mezőkovácsházán például 45-en indulnak az egyéni listán. Itt például nem csak nagyobb lapon, de két oszlopban szerepelnek majd a jelöltek.

Pálffy Ilona elmondta: bár a nyomda elkezdi nyomtatni a szavazólapokat, még néhány napig figyelembe tudják venni az esetleges visszalépéseket, és ha egy jelölt "kiesik", a nyomda még újranyomtatja a szavazólapokat. Az utolsó pillanatban visszalépőket azonban le kell húzni a szavazólapról.

Az NVI elnöke elmondta: a visszalépések miatt várható, hogy tovább fog nőni azon települések száma, ahol elmarad a voksolás októberben. A jelenlegi adatok szerint három településen marad el jelöltek hiányában a választás: a Baranya megyei Kishajmáson képviselőtestületet, a Tolna megyei Aparhanton polgármestert, a Vas megyei Tanakajdon pedig sem polgármestert, sem képviselő-testületet nem tudnak választani. A települési nemzetiségi választást pedig - ugyancsak jelöltek hiányában - 550 településen nem lehet megtartani.

Azonban több olyan település van, ahol csak egy polgármesterjelölt indul, ha itt lép vissza a jelölt, akkor a választás is elmarad, mint ahogyan nem lehet voksolást tartani akkor sem, ha az egyéni listán megválasztható képviselők száma alá esik a jelöltek száma.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.