Kezdenek fázni a Corvinuson

Alighanem kevesen örülnek jobban a szokatlanul enyhe novembernek, mint a Budapesti Corvinus Egyetem budai campusának vezetői: azóta ugyanis, hogy mintegy negyedmilliárd forintos beruházás során felújították a fűtési rendszert, hidegek a radiátorok több épületben.

Úgy tudjuk, a Villányi úti campuson – vagy ahogyan a legtöbben ma is ismerik: a kertészeti egyetemen – három épületben összesen mintegy hatvan laborban és tanteremben, valamint majd száz kisebb-nagyobb irodában nincs fűtés. Ha azonban kitart a vezetők – és persze a hallgatók, tanárok, adminisztrátorok – szerencséje, azaz néhány napig marad még a kifejezetten kellemes idő, akkor talán már nem is kell különleges intézkedéseket bevezetni: a kivitelező ígérete szerint ugyanis napokon belül működőképes lesz az új fűtési rendszer.

Szerencsére eddig elmaradtak a kemény fagyok
Szerencsére eddig elmaradtak a kemény fagyok
M. Schmidt János / Népszabadság

Mint azt a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikációs irodájától megtudtuk, pályázaton nyertek összesen 251 millió forint uniós támogatást energetikai felújításra. A munkálatok júliusban kezdődtek el, és több épületben a teljes fűtési rendszert korszerűsítették, energiatakarékos, LED-es világításra cserélték le az eddigi lámpákat, az ablakokba hőszigetelt üvegezést építettek be.

A kommunikációs iroda kérdésünkre közölte: a felújítással október 20-ra kellett volna végezni, ehelyett csak november 10-re lesz kész minden. A csúszást egyébként az okozta: a már beépített kazánokat nem üzemelhették be, mert a kéményrendszert nem találta megfelelőnek a szakhatóság. Bár a történtek kétségkívül kényelmetlenséget okoztak, az egyetem szerint az oktatáshoz szükséges minimális feltételeket sikerült megteremteni – a kivitelező az átmeneti időszakban ideiglenes fűtést biztosít az érintett három épületben –, így a munka, „ha zökkenőkkel is”, de folyamatos.

Érdemes megemlíteni viszont azt is: miközben a kommunikációs osztály csak „zökkenőkről” beszélt, lapunk fotóriporterét „munkavédelmi, illetve baleset-megelőzési okokból” nem engedték be az épületbe. Az ügyben megkerestük a kivitelezőt, a VEMÉV-SZER Építő- és Szerelőipari Kft.-t, amely nyílt közbeszerzési eljárás keretében nyerte el a munkát, ám az ígéretek ellenére senki nem nyilatkozott a cégnél.

Az egyetem fontosnak tartotta megemlíteni: az elmúlt években több mint egymilliárd forint értékben végeztek energetikai fejlesztéseket, amelyeket eddig mindig határidőre befejeztek, ebben az ügyben pedig a szerződésben rögzített szankciókat érvényesítik majd. Az egyetemen akadnak, akik nem csak azt kifogásolják, hogy nem sikerült időben befejezni a munkát. Többen azzal keresték meg lapunkat, hogy a korszerűsítés több eleme is „totálisan érthetetlennek, feleslegesnek” tűnik. Volt, aki azt panaszolta: a munkák során kicseréltek sok olyan lámpát is, amiket néhány éve szereltek fel.

Más azt kifogásolta: új radiátort, új csöveket szereltek fel az irodákba, de több helyen az ablakcserére már nem futotta, holott „a kereten akkora rések vannak, hogy kilátni az utcára”. Az egyetem megkeresésünkre nem vitatta a panaszok jogosságát. Azt például elismerték, volt, ahol másutt „még hasznosítható” lámpákat cseréltek újra. Az intézmény magyarázata szerint a konkrét munkálatok megválasztása során kicsi volt a mozgásterük, a pályázati feltételrendszer túlságosan kötött volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.