Kevesebbet dolgozunk, mint tíz éve

A 15-74 éves magyar férfiak 52, a nők 41 százaléka végzett valamilyen kereső munkát tavaly - legalábbis ez derül ki a KSH időmérleg vizsgálatából, melynek első eredményeit a napokban hozták nyilvánosságra.

Eszerint 2000-hez képest a nők és a férfiak kereső munkával töltött ideje egyre közelebb kerül egymáshoz. Az ezredfordulón ugyanis a férfiak még 81 perccel több ilyen munkát végeztek naponta a nőknél, tavaly ez a különbség már csak 59 perc volt.

A tízévente elvégzett időmérleg vizsgálatokban legutóbb a 2009 októbere és 2010 szeptembere közötti időszakot vizsgálták.Több mint háromezer férfit és négyezer nőt kértek meg arra, hogy úgynevezett időmérlegnaplót készítsen arról, hogy milyen tevékenységekből állnak a napjai. A kutatók három fő csoportra osztották ezeket: társadalmilag kötött tevékenységekre (kereső munka, házimunka, tanulás, vásárlás, gyerekek ellátása, közlekedés), a fiziológiai szükségletek kielégítésére (alvás, étkezés, testi higiénia, passzív pihenés, betegség miatti fekvés) és a szabadon végezhető tevékenységekre (társasági események, olvasás, tévézés, sport stb.).

Kiderült, hogy társadalmilag kötött tevékenységekre naponta átlagosan 17 perccel kevesebbet szántunk, mint tíz évvel ezelőtt. 2010-ben a napi átlag 460 perc, vagyis 7,6 óra volt. Ezen belül folyamatosan csökken a kereső munkára fordított idő: 1986/87-ben 51 százalékát tette ki a kötött tevékenységeknek, 2001-ben 45 százalékát, tavaly már csak 38 százalékot.

A KSH Statisztikai Tükör című kiadványa szerint ennek fő oka az alapvetően önellátást szolgáló mezőgazdasági munkák térvesztése. Ez ugyanis 2000-ben még a népesség 23 százalékának a napi rutinjához tartozott. Tavaly már csak 14 százalék mondta ugyanezt. A háztartási munka mennyisége viszont nőtt, erre napi 20 perccel többet szánunk, amiből 11 percnyi többletet a gyerekek ellátása tesz ki. A tanulásra fordított idő tíz év alatt szinte semmit nem változott.

Alvással, evéssel és más szükségletek kielégítésével tavaly egy átlagos napon 712 percet, vagyis 11,8 órát töltött a 15-74 éves népesség. Ez fél órával hosszabb idő, mint tíz évvel ezelőtt. 13 perccel tovább eszünk és 18 perccel többet töltünk tisztálkodással, öltözködéssel, viszont 7 perccel kevesebbet alszunk. Azok, akik dolgoznak, 37 perccel alszanak kevesebbet azoknál, akiknek nincs fizetett munkájuk. 

A szabadidős tevékenységekre napi átlagban 4 és fél óra jut. Ez 38 perccel több, mint a nyolcvanas években, de 12-vel kevesebb, mint az ezredfordulón. Ennek jelentős részét, 57 százalékát a tévé előtt töltjük. Nem volt ez másképp tíz évvel ezelőtt sem, akkor a szabadidő 58 százalékát tette ki a tévénézés. Az olvasásra fordított idő viszont csökkent tíz év alatt, napi 24 percről 20-ra. A sportra, sétára fordított idő szintén csökkent, napi 19 percről 15 percre. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.