Kevesebb koraszülést akarnak

Magyarországon a koraszülések száma szinte a legmagasabb Európában, a javuló tendenciában szeretne segíteni a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány új központja.

Megnyílt a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány tanácsadó és továbbképző központja - hangzott el az M1 aktuális csatornán hétfő délután. Az alapítvány kuratóriumának elnöke, Pintér Sándor elmondta, hogy a centrumnak kettős funkciója van: rendszeresen továbbképzéseket tartanak itt az újszülöttek mentésében részt vevő orvosoknak, szakápolóknak, nővéreknek, mentőápolóknak, s még a gépkocsivezetőknek is, hogy szükség esetén a lehető leghatékonyabban tudjanak beavatkozni; emellett, a központban a szakemberek a kismamák számára is adnak tanácsokat.

Pintér Sándor kijelentette, hogy. Minden kilencedik gyermek koraszülöttként látja meg a napvilágot, és ez a mutató az utóbbi két évben semmit sem javult. Ezért az új centrum komoly feladatra vállalkozik: abban szeretne segíteni, hogy csökkenjen a koraszülések aránya - tette hozzá.

A kuratóriumi elnök kiemelte, hogy a dohányzás és a kábítószer-fogyasztás erősen növeli a koraszülés kockázatát, ezért nagyon oda kell figyelni a megelőzésre. Ha valaki napi egy doboz cigarettánál többet szív el, akkor száz százalékkal növeli annak az esélyét, hogy koraszülöttet hoz a világra - illusztrálta.

Az új centrumban minden hétköznap délután szeretnének továbbképzéseket tartani, tanácsadásra pedig 13 évestől 20 éves korig várják a fiatalokat. A központot adományok és önkéntes munka segítségével tudták létrehozni - hangzott el a tudósításban.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.