Kevesebb a gólya Tolnában

– Nem szolgálhatok jó hírekkel – válaszolta az idei gólyaszaporulattal kapcsolatos kérdésre Nagy Sándor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület dombóvári csoportjának titkára. Mint a teol.hu-nak elmondta, az elmúlt évekhez hasonlóan idén sem kedvezett a rendkívül csapadékos május a gólyáknak. A hűvös idő miatt sok fióka elpusztult, hiszen ha a szülőpár melegítette őket, akkor élelemhez nem jutottak, ha viszont elröpültek táplálékért, akkor a pihés tollazat nem nyújtott kellő védelmet a kisgólyáknak.

Nagy Sándor elmondta, hogy körülbelül 110 pár gólya lehet Tolna megyében, ami az eddigi legalacsonyabb szám. A csökkenés folyamatos, hiszen tavaly és az azt megelőző esztendőben is mintegy 120 párt jegyeztek föl. Tenni pedig nem tudnak a fogyás ellen. A 300-350 fióka lenne az ideális, idén azonban körülbelül 200 kelhetett ki. A szakértő kiemelte, hogy ebben az évben nem találtak olyan fészket, ahol öt kisgólya lett volna, holott korábban mindig volt erre példa. Idén jobbára egy-két fiókás fészkeket találtak, sok helyen viszont mindegyik kisgólya elpusztult.

Hazánk jellegzetes madara a fehér gólya, de szinte egész Európában elterjedt. Ezen a kontinensen fészkel, de Észak-Afrikában és Kis-Ázsiában telel. A gólyapárok együtt építenek fészket gallyakból, amit azután évekig használnak. A tojó rendszerint négy tojást rak, amelyek 33-34 nap múlva kelnek ki. A szülők felváltva kotlanak és mindketten táplálják fiókáikat. A kölyök gólyák 58-64 napos korukban repülnek ki, ezután a szülők még 7-20 napig etetik őket. A gólyák rovarokkal, halakkal, kétéltűekkel, hüllőkkel, kisebb emlősökkel táplálkoznak. Magyarországon ritka, de Tolnában előfordul a fekete gólya is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.