Kevés a szűrés, nő az HIV-fertőzöttek száma

A Liberálisok közleményben szólítja fel a kormányt, hogy tegyen lépéseket az AIDS visszaszorítása érdekében. Mint írják: 2014-ben az első hat hónapjában annyi ember halt meg AIDS-ben Magyarországon, mint tavaly egész évben. Idén többen fertőződtek meg a HIV-vírussal, mint 2013-ban és a betegek között egyre többen vannak a 17 és 25 év közötti korosztályból. „Az AIDS világnapján kérjük a kormányt, hogy vegye figyelembe az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait, és tegyen meg mindent a betegség megelőzése érdekében" – hangzik a közlemény.

A szakemberek rendszeresen felhívják a figyelmet arra, hogy Magyarországon nagyon kevés a szűrőhelyek száma, és a diagnózisra is több mint két hetet kell várni, holott már létezik olyan technika, amely 10 percen belül eredményt hoz. Meg kell erősíteni a tanácsadással és megelőzéssel foglalkozó szervezetek munkáját is.

Figyelmeztetnek arra is, hogy a tűcsereprogram segíthet a HIV-vírus terjedésének visszaszorításában, ám ahelyett hogy a kormány ezt a programot támogatná, épp ellenkezőjét teszi.  Emlékeztetnek arra, hogy 2013 augusztusában a józsefvárosi önkormányzat felszámolta a tűcserét biztosító Kék Pontot, és elüldözte az azt működtető alapítványt. A Liberálisok közleménye szerint a kerület fideszes polgármestere, Kocsis Máté igaztalan vádakkal indított hadjáratot Székely László ombudsman ellen, miután az alapvető jogok biztosa kemény kritikával illette a Kék Pont ellehetetlenítését.

„Úgy látjuk, a kormányzat semmilyen elkötelezettséget sem mutat az AIDS elleni küzdelemben, és ezzel ezrek életét sodorja veszélybe. Magyarországon ma 2 ezer regisztrált HIV-fertőzött él, de a tájékoztatás és a szűrőprogramok hiányossága miatt a betegek száma ennek duplájára nőhet."

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.