Kettős állampolgárság: az MDF megint a régi javaslatával jön

Az MDF elküldi a parlamenti pártoknak a határon túli magyarok könnyített honosításáról szóló, hét évvel ezelőtt elutasított indítványát. A demokrata fórum vezetői arra kérik a frakciókat, hogy egyhangúlag támogassák a javaslatot.

Herényi Károly elnökhelyettes a párt vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az MDF parlamenten kívüli pártként is a magyar nemzetet akarja szolgálni, ezért felajánlja tapasztalatát a parlamenti erőknek. A párt kettős állampolgárságról szóló javaslatáról közölte: az a határon túli magyarok könnyített honosítását tenné lehetővé, eltörölve azt a feltételt, amely esetükben egyéves itt tartózkodáshoz köti a magyar állampolgárság megszerzését.

A politikus emlékeztetett: az MDF 2003-ban és 2004-ben is benyújtotta az Országgyűlésnek ezt a javaslatot, amely mindkétszer az MSZP és az SZDSZ ellenállásán bukott el. Hozzátette, hogy indítványukhoz csatolják azt az ötvenezer aláírást is, amit annak idején a Romániai Magyar Demokrata Szövetség bihar megyei szervezete gyűjtött össze, majd küldött el az MDF-nek. A demokrata fórum elnökhelyettese arra is kitért, hogy javaslatuk nem változtatna a választójog jelenlegi szabályain.

Viniczai Tibor, az MDF alelnöke örvendetesnek nevezte, hogy az új kormány első intézkedéseinek egyike az állampolgársági törvény módosítása lehet. A politikus a kettős állampolgárság kérdésének fölvetésére érkező szlovákiai reakcióról szólva úgy fogalmazott: sajnálatos, hogy "a benesi magyargyűlölet, sőt, magyarellenesség a szlovák politikát a mai napig áthatja". Viniczai Tibor rámutatott, hogy az MDF fontosnak tartja a Magyar Állandó Értekezlet újbóli meghirdetését, mivel az "ünnep volt a határon túli és a magyarországi magyarok kapcsolatában".

Herényi Károly nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy mentelmi jogának lejárta után kapott-e már rendőrségi idézést az UD. Zrt.-ügyben. Mint mondta, arcátlanságnak tartja, hogy erről kérdezik "egy ilyen fontos törvényjavaslat" kapcsán összehívott sajtótájékoztatón.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.