Kegyelemkettest kaptak Orbánék

Közös, 32 oldalas értékelést adtak át a környezetvédők Orbán Viktor miniszterelnök részére kedden a Kossuth téren. A félidei "bizonyítvány" szerint a kormány két tárgyban egyest, hatban kettest kapott, és csupán egyben érdemelte ki a hármast – ez utóbbi volt a legjobb jegy a zöldektől kapott indexben –, így az átlag még az elégséges szintet is csak alulról súrolja.

"A kormányzat kétéves környezetpolitikai teljesítménye összességében lesújtó. Az önálló környezetvédelmi tárca megszüntetése és feladatainak beolvasztása más tárcákba nem a környezeti szempontok integrációját, hanem a környezetvédelem alárendelt helyzetét eredményezte. Ez nagymértékben hátráltatja a kor kihívásainak megfelelő gazdasági szerkezet és társadalmi jól-lét elérését is" – jelentette ki az átadáson Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének elnöke.

"A jelenlegi energiastratégia visszaveti az országot a múltba. Ahelyett, hogy a kormány követné a világban zajló folyamatokat, és az energiahatékonyság javítása, valamint a megújuló energiák felé fordulna, inkább a veszélyes nukleáris és a klímagyilkos fosszilis energiát támogatja. Egy rossz erőművi döntés pedig az egyre olcsóbb és már most versenyképes megújulók helyett akár évtizedekre hozzákötheti a gazdaságot a dráguló atomenergiához – állapította meg Vetier Márta, a Greenpeace Magyarország programigazgatója.

"Az elmúlt időszakban a természetvédelemben évtizedek alatt kiharcolt eredmények vesztek el. Az ágazat érdekérvényesítő képessége drasztikus mértékben lecsökkent, finanszírozása soha nem látott szintre süllyedt, a szakembergárda egy részét elbocsátották. A természetvédelem jövője éppen akkor válik bizonytalanná, mikor minden azt mutatja, hogy további jelentős erőfeszítésekre van szükség" – hangsúlyozta Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója.

"Magyarországon a korábbinál veszélyesebbé vált élni, mivel az egészségünkért, biztonságunkért felelős állami szervek költségvetését számottevően csökkentették, sok jó szakemberüket elbocsátották. Az oktatást, a kultúrát, az egészségügyet súlyos megszorítások érték, az innováció támogatását gyakorlatilag megszüntették, pedig éppen csak ezeknek a területeknek a kiemelt fejlesztésével lehet eredményesen felvenni a küzdelmet a környezeti ártalmak ellen. Történtek kedvező lépések is: egyes súlyosan szennyező, illetve egészségkárosító termékek, tevékenységek adóit emelték, támogatásukat csökkentették. Mindazonáltal meggyőződésünk, hogy a kormányzatnak meglenne a lehetősége és a képessége arra, hogy a ciklus hátralévő két évében kijavítsa a hibákat, és 2014-ben már ötös osztályzatot kapjon, példát mutatva a világnak" – mondta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.