Már ketten éhségsztrájkolnak az MTV-nél a retusálás miatt

Előzetes bejelentésének megfelelően szombat délután éhségsztrájkba kezdett a köztévés hírmanipulációk miatt az MTV székháza előtt Nagy Navarro Balázs tévés szakszervezeti vezető. Egy kollégája már csatlakozott hozzá.

– Délután két óráig vártam, hátha megörténik a csoda. Megadtam az esélyt a közmédia vezetőinek, hogy döntésüket meghozzák, és felelősségre vonják a hírhamisítások valódi felelőseit. Ehhez képest az MTI és az MTVA (a közmédiumok tulajdonosi alapja) egymásra mutogatnak, a csalók, hamisítók pedig továbbra is ott vannak a helyükön – nyilatkozta lapunknak a Magyar Televízió Kunigunda úti székháza előtt Nagy Navarro Balázs MTV-s szerkesztő. A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének alelnöke, a Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsának elnöke addig marad, amíg a felelősöket ki nem rúgják. Reméli, akciójának lesz hatása, de legalább elgondolkoznak rajta az illetékesek, hogy az ügy többről szól annál, mint hogy kitakartak egy embert (Lomnici Zoltánt) a köztévé híradóiban.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A közmédiában szerinte ugyanis jellemző a hírmanipuláció, a hamisítás – és ez elérte azt a határt, hogy azt kell mondani: "elég volt, nem tovább". Szerkesztőként, újságíróként, szakszervezeti vezetőként egyaránt tiltakozik Nagy Navarro, és megtagadja, hogy bármilyen olyan utasítást végrehajtson, ami ellentétes a törvényekkel és a szakmai, etikai szabályokkal.

Nagy Navarro még pénteken jelentette be az akciót, egyúttal mozgalmat is hirdetett "tisztességes tájékoztatásért" névvel. Az MTV székházához egy ládával érkezett, ebbe várja a retusálóknak szánt "piros lapokat", ezeket a jövő héten eljuttatja a médiahatósághoz.

A tévés szakszervezeti vezető a Lomnici-ügyben lefolytatott MTVA-s vizsgálatra is kitért (ennek eredményeként három tévést írásbeli figyelmeztetésben részesítettek). Tudomása szerint a kérdéses riport készítőjét Papp Dániel kétszer is beszámoltatta a történtekről: egyszer írásban, egyszer pedig szóban – ezt azért tartotta szükségesnek elmondani, mert eddig nem lehetett tudni, hogy a "hírhamisító Papp Dánielnek" bármi köze lett volna a vizsgálathoz (Papp Dániel követte el áprilisban azt a riportot, melyben Daniel Cohn-Bendit zöldpárti EP-képviselőt – a magyar médiatörvény és az Orbán-rendszer egyik legélesebb kritikusát – úgy állították be, mintha megfutamodott volna az MTV kérdései elől, holott hosszasan és részletesen válaszolt).

Azt pedig tragikomikusnak nevezte Nagy Navarro, hogy a Lomnici-botrány után lassan már naponta készül közmédiás anyag a volt főbíróról – "így akarják magukat tisztára mosni". A szakszervezeti vezető ez ellen is tiltakozik, mondván az, hogy kiretusálták Lomnici arcát a híradóban, még nem jelenti azt, hogy mostantól bérelt helye lehet a közmédiában.

Az éhségsztrájkról – amihez egyébként a szakszervezet másik alelnöke, Szávuly Aranka is csatlakozott – egyelőre annyit mondott, kint marad éjjelre is, felajánlottak neki sátrat, de nincs még gyakorlata az éhségsztrájkolásban, nem tudja, meddig és hogyan bírja majd. Az akciót nem jelentette be a rendőrségen, de ez nem lehet jogalap a "feloszlatására" – úgyhogy reméli, nem fogják lefújni paprikasprével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.