Kéttannyelvű kínai képzés debreceni diákoknak

Kéttannyelvű kínai középiskolai osztály, debreceni Konfucius Intézet és csungkingi meghívás a MODEM-nek: ez a hozadéka a mélyülő kínai kapcsolatnak Debrecenben.

Debrecenben jövő szeptembertől kéttannyelvű kínai gimnáziumi osztályt indítanak, amelynek keretében a diákok a mintegy másfél milliárd ember által beszélt mandarin nyelven kívül megismerkedhetnek Kína kulturális és történeti értékeivel is. A képzést a 32 millió lakost számláló, tartományi rangot viselő Csungking városa tankönyvekkel, tantervvel és oktatókkal támogatja.

Erről sajtótájékoztatón számolt be ma a Debreceni Egyetemen Fábián István, az intézmény rektora, Kósa Lajos polgármester és Chen Yatang (Csen Ja-tang), a csungkingi nép gyűlés alelnöke.

A kéttannyelvű képzésről Kósa Lajos polgármester azt mondta: ha az ország erősíteni akarja a kínai gazdasági kapcsolatokat, akkor a kommunikáció ebben döntő jelentőséggel bír. Hozzátette: a kölcsönös gazdasági és kulturális kapcsolat elmélyítését várják a kéttannyelvű képzéstől, amelynek alapjait idén fektetik le, hogy jövőre már meg lehessen hírdetni. Kósa Lajos elmondta: arról még nincs döntés, hogy melyik debreceni középiskolában indul a kínai osztály, de azt már lehet tudni, hogy mintegy harminc-harmincöt tanulóval számolnak.

Chen Yatang hozzátette: az iskolai képzés elindításán túl szorosabbra szeretnék fűzni a művészeti kapcsolatokat is, ezt a célt szolgálja, hogy a debreceni MODEM képzőművészeti központot is meg szeretnék hívni Csungking városába egy-egy bemutatkozó kiállításra. Az alelnök hosszan méltatta Magyarország és Kína évtizedekre visszatekintő kapcsolatát, s külön kiemelte, hogy a népi Kínát 1949-ben az akkori magyar kormány az elsők között ismerte el.

A sajtótájékoztatón Fábián István, a Debreceni Egyetem rektora közölte: a kínai nagyváros és Debrecen önkormányzatának támogatásával Konfucius Intézetet alakítanak ki az intézmény keretein belül klasszikus sinológiai tudományok tanulmányozására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.