Kétszázmilliót hozhat Sávolynak a fantomring

Bár félbeszakadt a Somogy megyei Sávolyon a Balatonring építése, még ez az elhagyatott, félkész versenypálya is kétszázmilliós bevételt hozhat a falunak. A helyi önkormányzat ugyanis egy sajátos telekadó-rendelet segítségével kárpótolná magát a spanyol fejlesztők elbukott beruházásáért.

A Somogy megyei Sávoly 2008-ban tett szert országos hírnévre: spanyol befektetők jelentették be, hogy gyorsasági motoros versenypályát építenek a faluban. Nem sokkal később pedig kiderült az is: a Balatonringre keresztelt pályán már 2009-ben világbajnoki futamot rendeznének. A nagy bejelentések után el is kezdődött az építkezés, ám a pálya végül nem készült el.

A világbajnoki futamot, turisták tízezreit ígérő spanyol konzorcium ugyanis – miután három civil szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy aggályos, túlságosan kockázatos az állami szerepvállalás a beruházásban – 2010-ben elesett a Magyar Fejlesztési Banktól remélt mintegy 15 milliárdos hiteltől. A pálya építése félbeszakadt, a terület tavaly év eleje óta elhagyatott, a már kialakított nyomvonalat gaz borítja.

A beruházástól korábban jelentős adóbevételt, idegenforgalmat és munkahelyek százait remélő helyi önkormányzat azonban mind a mai napig nem tett le arról, hogy hasznot húz a Balatonringből. Erre utal legalábbis az, hogy – miként az Index hírül adta – sajátos, Balatonringre-szabott telekadó rendeletet hozott a helyi testület. A januártól hatályos szabály alapján ugyanis elsősorban a ring területének tulajdonosát, és azokat adóztatnák meg, akik annak idején a beruházás hírére kifejezetten spekulációs célokkal vásároltak házakat, földeket a faluban.

Bobek József, a település polgármestere persze árnyaltabban fogalmaz. Mint mondta, az állandó lakosok 96 százalékos kedvezményt kapnak, s azoknak a helybelieknek, akiknek második ingatlanuk is van, csak az adó húsz százalékát kell megfizetniük. Jelentős kedvezményben részesülnek azok a cégek is, amelyeknek székhelye a faluban van. Teljes adót kell viszont fizetnie például a pálya helyszínének kijelölt, mintegy kétmillió négyzetméteres terület tulajdonosának. A polgármester hozzátette azt is: az adó mértéke négyzetméterenként száz forint, ami országos viszonylatban „alsó-középkategóriás tarifának” számít.

Mindez azt jelenti, hogy a Balatonring területe után a spanyol Worldwide Circuit Management S.L tulajdonában lévő Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft.-nek körülbelül évi 200 millió forintos telekadót kellene fizetnie. Ha nem is ekkora, de további bevételre számíthat az önkormányzat jó néhány belterületi föld- és háztulajdonostól is. Információink szerint ugyanis körülbelül harminc ingatlant vásároltak fel spekulánsok még 2008-ban és 2009-ben a pálya építésének hírére, s nekik kisebb kedvezmény jár, mint a helyi lakosoknak.

A rendelet kapcsán kerestük a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft.-t, ám a társaságnál senkit nem értünk el. Bobek József polgármester azonban kérdésünkre közölte: „A társaság már visszaküldte a hivatalnak azt a formanyomtatványt, amelyen be kellett jelentenie az adóköteles terület nagyságát. Vagyis semmi nem utal arra, hogy ne teljesítené adókötelezettségét a cég.”

A polgármester fontosnak tartotta kiemelni: a telekadóból származó bevételeket az évi 200 millió forintból gazdálkodó önkormányzat nem csak működési kiadásokra, hanem fejlesztésekre is fordítja majd.

Érdekesség, hogy Sávoly – bár nagy lehetőséget veszített el azzal, hogy félbeszakadt a beruházás – már eddig sem mondhatta magát vesztesnek. A spanyol beruházók ugyanis mintegy 800 millió forintért kiépítették a községben a csatornahálózatot, mivel az elengedhetetlen feltétele volt a ring létrehozásának. Bobek József polgármester akkoriban büszkélkedett is azzal: „Községünk az országban az egyetlen olyan település, amely ingyen jutott csatornához.” Most úgy tűnik: a csatorna mellett további évi 200 milliós bevételt hoz a falunak az el sem készült versenypálya.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.