Kétszázezres bírság Doboz korábbi jegyzőjének és polgármesterének

Mintegy 90 millió forintnyi állami támogatás szabálytalan felhasználása miatt jogerősen 200-200 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla a Békés megyei Doboz község korábbi jegyzőjét és polgármesterét.

Öt évvel ezelőtt, 2005-ben a jelentős csapadék okozta károk enyhítésére, a magántulajdonú lakóingatlanok helyreállítására 147 millió forint állami támogatást kapott Doboz önkormányzata, ahol a két vádlott 1990 óta polgármesterként, illetve jegyzőként dolgozott. A kormányrendelet alapján a károsultak ingatlanjuk rekonstrukciójához vissza nem térítendő támogatást kaphattak volna. A vádlottak azonban ezt igazságtalannak tartották a korábbi károsultakkal szemben - akiknek vissza kellett fizetniük a támogatást -, s úgy látták, hogy egy ilyen kezdeményezés feldúlná a település nyugalmát.

A jegyző ezért a Békés Megyei Közigazgatási Hivatal vezetőjéhez fordult, indítványozva, hogy a támogatásról szóló kormányrendeletet egészítsék ki a "visszatérítendő kamatmentes támogatás" szövegrésszel. Az illetékes tárca azonban nem reagált a megkeresésre. A képviselő-testület ennek ellenére zárt ülésen úgy döntött, hogy a pénzt visszatérítendő kamatmentes kölcsönként, valamint vissza nem térítendő támogatásként osztják szét a károsultak között. A vádlottak a döntést elfogadták, annak ellenére, hogy annak jogszerűtlenségével tisztában voltak. A támogatás nagyobbik része, mintegy 90 millió forint kölcsönként jutott el az emberekhez.

A Békés Megyei Területfejlesztési Tanács 2007 októberében - helyszíni ellenőrzést követően - megállapította, hogy a dobozi önkormányzat a támogatás egy részét nem a kormányrendeletnek megfelelően használta fel, s ezért a települést 62 millió forint, valamint az összeg kamatai - 53,4 millió forint - megfizetésére kötelezte 2015. december 14-ig. Az önkormányzat eddig mintegy 40 millió forintot fizetett be az államkincstárnak. Az első fokon eljáró Békés Megyei Bíróság a vádlottakat megrovásban részesítette. A táblabíróság a fellebbezések nyomán ezt a döntést változtatta meg.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: az ügy alapkérdése az volt, hogy egy hivatalos személynek jogában áll-e egy magasabb szintű jogszabállyal ellentétes döntést hozni. A táblabíróság Hegedűs István vezette tanácsa kimondta, hogy a mindenkori kormány által meghozott jogszabállyal szemben önkormányzati vezető eltérő döntést nem hozhat. Ha a jogszabályt hibásnak, netán félreérthetőnek tartja, jelezheti azt a jogszabályalkotónak, de amíg a rendelkezésen nem változtatnak, addig annak előírásai szerint kell cselekednie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.