A nem műthető betegek szívén is tudnak segíteni

Évente száz, úgynevezett transzkatéteres aortabillentyű-beültetésre nyílik lehetőség Magyarországon. Ez a korszerű eljárás négyszer többe kerül a hagyományos műtéti beavatkozásnál – tájékoztatta lapunkat Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója a Magyar Kardiológusok Társasága Tudományos Kongresszusán Balatonfüreden.

Merkely Béla tudósítónknak a kardiológia fejlődési irányairól, a terápiás újdonságokról beszélt a balatonfüredi kongresszuson. Elmondta: Magyarországon jelenleg mintegy kétszázezer ember szenved a sajnálatosan magas halálozással fenyegető szívelégtelenségben, idősek és fiatalok egyaránt. Sokszor az onkológiai betegségek statisztikáit is meghaladják ezeknek a betegeknek a halálozási statisztikái. A betegek közül több ezren végstádiumban szenvednek.

Szerencsére gyors ütemben bővülnek a terápiás lehetőségek, melyek közül a professzor a gyógyszereket említette elsőként. Arra a kérdésünkre, hogy Magyarországon is elérhetők-e ezek az új szerek, igennel válaszolt, de hozzátette: a legújabbak közül néhányat még be kell fogadnia az egészségpénztárnak. A gyógyszerek egy része a szervezet saját szívelégtelenség-ellenes védekezését erősíti, magyarázta Merkely. Ezzel legalább húsz százalékkal csökkenteni lehet a halálozás korábbi arányát.

A professzor kiemelte: a szívtranszplantáció a legutolsó lépés a terápiában. Ezt segíti ki, s vele párhuzamosan fut a műszívprogram. Tavaly 51 szívátültetést végeztek el Magyarországon, s ezeket ötven olyan eszközös beültetés segítette ki, melyek biztosították a szív hatékony működését, s azoknak a betegeknek adott biztonságot, akik e nélkül nem tudták volna kivárni az új szívet.

A szakember a műszívkezelés előszobájának nevezte a speciális pacemakerek alkalmazását. Ezek a szívelégtelenségben, s az eddig kezelhetetlen vérnyomások gyógyításában játszanak kiemelkedő szerepet. Vannak közöttük olyan feltölthető eszközök, melyek a szívizom erejét növelik.

Szervesen beépült a mindennapokba a transzkatéteres aortabillentyű-beültetés, hangsúlyozta Merkely Béla. Ebből évente százat befogadott az egészségpénztár. A beavatkozás műtéti megterhelése alacsony, így azoknál is el lehet végezni, akiknél a hagyományos műtétek a kockázatok miatt nem jöhetnének szóba. Ennek a Magyarországon is sikeresen alkalmazott eljárásnak az elterjedésére lehet számítani, vélte a professzor.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.