Kétségek között készül tisztújításra az orvosi kamara

Mind élesebb a szaktárca és a kamarai elnök vitája a Magyar Orvosi Kamara szombati tisztújító közgyűlése előtt.

Újabb részletek váltak ismertté az orvosi kamara és a szaktárca lapunk hétfői cikke nyomán nyilvánosságra került vitájából. Éger az MTI-nek elismerte, hogy több ügy is beárnyékolja a kamara szombati elnökválasztását, megerősítette, hogy valóban bíróság dönt majd arról, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) jogszerűen szedte-e be a visszalépő tagoktól a regisztrációs díjat, és vissza kell-e fizetnie ezt az összeget az érintett orvosoknak.

A másik ügy már közvetlenebbül érinti a szombati országos tisztújítást. A tagság mintegy tíz százalékát képviselő józsefvárosi küldöttcsoport ugyanis olyan mandátummal érkezik a választásra, amelyről utóbb még kiderülhet, nem jogosította őket a döntésben való részvételre. Történt ugyanis, hogy a józsefvárosi küldöttválasztás eredményét a kamara saját felügyelőbizottsága több szabálytalanság miatt megsemmisítette, és elrendelte a választás megismétlését. Ezt azonban a törvényességi felügyeletet gyakorló minisztérium letiltotta. A tárca úgy tájékoztatta a Népszabadságot, hogy ekkor 15 napos határidővel bekérték a felügyelőbizottsági döntést megalapozó iratokat, de ezekből semmit sem kaptak meg. Szerintük tehát még a felügyeleti eljárás zajlik, egyelőre nem lehet eldönteni, hogy a józsefvárosi választás érvényes volt-e, így a vizsgálat végéig az első körben megválasztott küldöttek mandátumát nem vonják kétségbe.

Arra a kérdésre, hogy miért nem csak akkor rendeznek küldöttgyűlést, amikor már mindenkinek biztos a mandátuma, Éger azt jelezte, neki a törvény szerint december 31-ig meg kell tartania a rendezvényt. Egyébként úgy emlékezett, a józsefvárosi küldöttek mandátumának tisztázása ügyében ő sürgette hasztalan a minisztériumot. Bárhogy is alakuljon a szombati szavazás, a mintegy tízszázaléknyi vitatható mandátum elég lehet ahhoz, hogy a magát vesztesnek érző fél, illetve támogatói megkérdőjelezzék a megválasztott vezetők legitimitását.

A tisztújítás előkészítése körül is mind indulatosabbá válik Éger István kamarai elnök és a szaktárca vitája. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) szerint a MOK elnöke felelős azért, hogy a választások törvényesek legyenek. A minisztérium ezért arra kötelezte a kamarát, hogy az országos jelöltlistát a józsefvárosi választási folyamat jogerős befejezéséig ne zárja le, és azt követően a jelöltállításhoz szükséges méltányos határidőt biztosítson. Ez az ország egyéb pontjain két hét volt, a józsefvárosi küldötteknél három nap, ez is úgy, hogy péntektől jelölhettek volna hétfőig, amikor is lejárt a hivatalos jelölési határidő. 

Lapunknak küldöttek azt is jelezték, hogy Éger István jelenlegi kamarai elnök kihívói hiába kérték, nem kapták meg a kamarától a küldöttek elérhetőségét. A két másik jelölt – Berki Zoltán, a Semmelweis Orvosegyetem szakszervezeti titkára és Lotz Gábor, a józsefvárosi kamara elnöke – saját programját szerette volna eljuttatni a küldötteknek, ám erre mindeddig nem volt módjuk.   

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.