Kétmilliárdos pusztai fejlesztés EU-pénzből

Az Európai Unió mintegy kétmilliárd forintot adott egy hortobágyi ökoturisztikai beruházás megvalósítására. A száz százalékban EU-forrásból finanszírozott fejlesztés során számos pusztai létesítményt fölújítanak.

Több mint kétmilliárd forintos ökoturisztikai beruházás valósul meg a Hortobágyi Nemzeti Parkban az Európai Unió százszázalékos támogatásával – jelentették be ma a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. és a Hortobágyi Nemzeti Park vezetői.

A "Komplex ökoturisztikai fejlesztés a Hortobágyi Nemzeti Parkban" című ökoturisztikai beruházás az Új Széchenyi Terv keretében, konzorciumi formában valósul meg. A cégtársulás vezetője a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., tagjai a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Hortobágyi Halgazdaság Zrt.

A beruházás során turistautat alakítanak ki Hortobágy település és Hortobágy-Halastó, illetve a Pusztai Állatpark között, a további fejlesztések között pedig szerepel a Kungyörgyi telep régi víztornyának felújítása, belsejében egy, a helyi élővilágot és a pásztorkultúra bemutató interaktív kiállítással. Az uniós forrásból a Mátai ménes területén épületeket újítanak föl, s megépül egy új fogadóépület, ahol kocsimúzeumot, oktatótermet és kézműves műhelyeket alakítanak ki. A Pusztai Állatpark szolgáltatásait több családbarát elemmel, így baba-mama szobával bővítik, s gyerekszekereket is készítenek, emellett megújul a központi épületben található fajtatörténeti kiállítás.

A fejlesztés keretében a Fecskeház erdei iskola területén sportpályát, kerékpártárolót, csillagvizsgáló tornyot, a gyerekek számára foglalkoztató filagóriát és játszóteret alakítanak ki, míg a Hortobágyi Vadaspark területén egy foglalkoztató filagória és egy játszótér kialakításával bővítik a park szolgáltatásait. A Hortobágy-Halastó területén játszóteret, fűzlabirintust, madáretető-tavat és hat madármegfigyelő lest újítanak föl, a Borsósi-halastónál egy új madárlest építenek, a darumadár bemutatására pedig kiállítást rendeznek a látogatóközpontban. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.