Kétmilliárd forint az agrároktatás korszerűsítésre

Az elmúlt 25 év legjelentősebb agrároktatási fejlesztését valósítják meg Budapesten és Pest megyében uniós források felhasználásával, mintegy kétmilliárd forintból.

Kétmilliárd forintos fejlesztéssel az utóbbi 25 év legjelentősebb agrároktatás-korszerűsítési programját valósítják meg két fővárosi és két Pest menyei agrároktatási intézményben. Dúl Udó Endre, a Közép-Magyarországi Agrár-szakképző Központ (KASZK) főigazgató-helyettese, a projekt irányítója az MTI-nek elmondta: a programban a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) által fenntartott budapesti Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola, továbbá a szintén fővárosi Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola, valamint a váci Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakképző Iskola és a piliscsabai Mezőgazdasági Erdészeti Szakképző Iskola vesz részt.

A négy oktatási intézményben korszerűsítik az oktatási és képzési feltételeket, valamint az iskolák szervezeti rendszerét, és felújítják az oktatási infrastruktúrát is. Erre a két programra mintegy 1,2 milliárd forintot fordítanak összességében. A programok várhatóan szeptember végére valósulnak meg - mondta a főigazgató-helyettes.

A program keretében környezetkímélővé és energiatakarékossá teszik az iskolák épületeit is, erre csaknem 800 millió forintot fordítanak. Várhatóan a jövő év közepére készülnek el az épületek korszerűsítésével. A főigazgató-helyettes példaként említette a Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskolát, ahol már az épületek egy részében elvégezték a hőszigetelést, és a nyílászárók cseréjét, aminek eredményeként havonta 1,5 millió forinttal lett kevesebb az energiaszámla.

A projekteket az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) operatív programjainak forrásaiból, a Társadalmi Megújulás (TÁMOP), a Közép-Magyarországi (KMOP), valamint a Környezet és Energia Operatív Programból (KEOP) finanszírozzák.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.