Kétharmados győzelemre szabták az önkormányzati törvényt is

Ősszel az önkormányzati választásokon már másképp választ Budapest; a parlamenti választáson elért kétharmados sikert megcélozva a Fidesz és a KDNP megalkotta az új választási szabályozást a fővárosra is – az Országgyűlésben kedden 133 szavazattal 53 ellenében úgy módosították az önkormányzati törvényt, hogy a fővárosi közgyűlést az őszi választás után a 23 kerületi polgármester, illetve a konpenzációs listáról megválasztott 9 vesztes polgár-mesterjelölt alkossa, valamint a főpolgármester.

Vétójogot adott a Fidesz Tarlósnak Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Rogán Antal már délután ismertette azokat a módosító indítványokat, amelyeket támogattak. Megszavazták a fideszes Gulyás Gergely javaslatát, amely szerint a kerületi lakosságszám szerinti súlyozást alkalmazzák a töredékszavazatok esetén, és bevezetik a kettős többség elvét a fővárosi közgyűlési döntéshozatalkor. Ez azt jelenti, hogy egy döntéskor szükség lesz arra, hogy a többség jóváhagyja a javaslatot, másrészt legalább annyi kerületi polgármester igen szavazata is kell majd, ahányan Budapest összlakosságának minimum a felét plusz egy embert képviselik. Emellett támogatták a független Fodor Gábor azon javaslatát, hogy legyen többes ajánlás az önkormányzati választáson, továbbá az LMP előterjesztését is, amely a jelöltté válás könnyítéséről szól.

Az ellenzék szerint alkotmányellenes a törvénymódosítás, az a választási csalást alapozza meg, ezért már a szavazás előtt kérték Kövér László házelnököt, hogy ne írja alá a törvénymódosítást, Áder János köztársasági elnököt pedig, hogy kérjen normakontrollt az Alkotmánybíróságtól.

Erre lényegében semmi esély sincs: Rogán Antal már a szavazás előtt azt mondta, hogy szerinte a törvénymódosítás ki fogja állni az alkotmányosság kontrollját, mert – így a Fidesz frakcióvezetője – az minden alapelvnek megfelel. Az ellenzéki bírálatokat pedig úgy kommentálta: a baloldalon valójában azt szeretnék, ha „a pártkáderek gyűjtőhelye lenne a Fővárosi Közgyűlés".

Tarlós István főpolgármester nem nyilatkozott, lapunk érdeklődésére sem kívánta kommentálni a fővárosi közgyűlés teljes átalakításáról szóló, a Fidesz és a KDNP által megszavazott törvénymódosítást. Rogán Antal viszont elmondta, hogy a főpolgármester jelen volt a Fidesznek azon májusi elnökségi ülésén, ahol eldőlt, hogy a fővárosi választási rendszer átalakítását nem halasztják el a következő ciklusra, hanem már most ősszel, az új szabályok alapján fogják megtartani a választást.

Ha az őszi önkormányzati választáson győztes főpolgármester kezdeményezni fogja intézménye megerősítését, akkor erre a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja készen áll majd – szögezte le Rogán Antal, aki a Népszabadság azon kérdésére, hogy milyen hatáskör-megerősítésre lehet számítani, azt válaszolta: most is vannak olyan hatáskörök, amelyeket a Fővárosi Közgyűlés átad a főpolgármesternek, ezek közé tartoznak például a Budapest tulajdonában lévő cégekkel kapcsolatos kinevezési jogkörök. Emellett a frakcióvezető azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy a főpolgármester több döntésnél újbóli megfontolásra kérhesse a közgyűlést. Minden önkormányzati döntésnél gyakorolhat valamilyen formában vétójogot is a főpolgármester, ide tartozik például a forrásmegosztás ügye is. De hogy az erre vonatkozó szabályok változzanak, ahhoz a forrásmegosztásról szóló törvényt kellene módosítani – tette hozzá a Fidesz frakcióvezetője.

Rogán Antal arról már nem beszélt, de lapunknak fideszesek megerősítették: az előzetes elképzelések szerint Tarlós István mellett a vesztes polgármester-jelöltek (főpolgármester-jelöltek) kaphatnának főpolgármester-helyettesi pozíciót.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.