Kétezer szó, 150 ezer forint: Schmidt Máriát mégis elutasították

Az Egyesült Államokban élő Deák István történészprofesszor és György Péter esztéta is elutasította a felkérést, hogy részt vegyen a Sorsok Háza koncepciójának kidolgozásában. Pedig az új emlékközpont vezetésével megbízott Schmidt Mária a kétezer szóból álló dolgozatért bruttó 150 ezer forintot kínált.

A Sorsok Háza létrehozásáról a kormány döntött. A létesítményt elvileg április közepéig kell átadni, de a tanácsadóként közreműködő Gerő András történész fizikai és intellektuális értelemben is lehetetlennek tartja, hogy határidőre elkészüljön a kiállítás.

Schmidt Mária, a józsefvárosi „Sorsok Háza – Európai Oktatási Központ” vezetője (a Terror Háza Múzeum főigazgatója) a múlt héten szakértőket kért fel arra, hogy javaslataik, elvárásaik megfogalmazásával támogassák az intézmény „létrehozásának munkafolyamatát”.

A cél az – írja felkérésében Schmidt Mária –, hogy a Józsefvárosi pályaudvar helyén a vészkorszak gyermekáldozataira emlékező kiállítás és oktatási központ létesüljön. Olyan koncepció kidolgozásához kér segítséget, amely „képes áttörni a hetven évvel ezelőtti tragédia és a jelenünk közötti percepciós gátat”. Szeretné elérni, hogy a befogadás „valódi érzelmi reakciókkal, az érzékenyítés szándéka pedig valódi és tartós hatással” menjen végbe.

A szakértők szellemi erőfeszítését Schmidt Mária nem kéri ingyen: a kétezer szavas terjedelemben maximált dolgozatért bruttó 150 ezer forintot kínál.

György Péter
Kurucz Árpád 2013.06.21. Digitális 2013. június 21. György Péter

Az új kiállítás és oktatási központ nem csupán lehetőség, de egyben kötelesség is – hangsúlyozza Schmidt Mária. Hisz „kötelességünk, hogy felvértezzük a jövőnket képviselő nemzedékeket a gyűlöleten és kirekesztésen alapuló eszmerendszerekkel szemben.”

Pontosan nem tudjuk, hogy Schmidt Mária kiket kért fel, és kik fogadták el a felkérést. Azt viszont tudjuk, hogy Deák István, az Egyesült Államokban élő történészprofesszor és György Péter esztéta nem kíván közreműködni a projektben.

Válaszlevelében Deák István súlyos betegségére is hivatkozik, de csak részben. A Sorsok Házával kapcsolatban akkor látná értelmét a javaslattételnek, ha az előkészítő munka már nem lenne ennyire előrehaladott állapotban. Megjegyzi: jobb lett volna sokkal korábban eszmét cserélni arról, hogyan lehet hetven év után méltó módon emlékezni a holokauszt „magyar bűneire és tragédiájára”.

A történész rendre elkapkodott akciókról és ellentmondó kijelentésekről értesül. Az eredeti bűn szerinte az alaptörvény bevezetőjében rejlik, amely 1944 és 1990 között a magyarságot felmenti minden felelősség alól. Nem véletlen alaphibáról van szó, amit könnyen lehet orvosolni – állapítja meg. A fiatalok fejében lévő zűrzavar abból fakad, hogy a diákoknak egyszerre próbálják elmagyarázni: Magyarország nem felelős az 1944-es eseményekért, de közben mégis. Deák István úgy látja, a kommunizmus történelemhamisítását felváltotta a nacionalista történelemhamisítás – legalábbis a fejetlen kapkodás.

A professzor abban bízik, egyszer majd Schmidt Mária is arra fogja használni „hatalmas befolyását”, hogy meggyőzze a fiatalságot: ahogyan minden ország, Magyarország múltja is tele van ellentmondásokkal, mégis feltétel nélkül vállalni kell azt, amit őseink elkövettek.

Legjobbjaink mindig a demokrácia kialakítására és Magyarország nyugati világba való beilleszkedésére törekedtek. A demokratikus rendszer is messze van a tökéletestől, mégis jobb minden más rendszernél – fejezi be levelét Deák István a „régi, nekem valaha kedves ismeretségünk jegyében”.

György Péter emlékeztet rá, hogy – mint a Magyar Narancsban megírta: http://magyarnarancs.hu/publicisztika/gyorgy-peter-a-fekete-lyuk-86922 – a Sorsok Házának az elnevezésével és a koncepciójával kapcsolatban is súlyos aggodalmai vannak.

Az esztéta szerint az elmúlt hónapok során a helyzet tovább romlott. György Péter két esetet említ: a Szabadság téri német megszállási emlékművet, valamint azt, hogy a kormány Szakály Sándort nevezte ki a Veritas Történetkutató Intézet vezetőjévé. Úgy véli, nem igényel különösebb kommentárt, hogy Szakály rendőrhatósági intézkedésnek nevezte a Kamenyec-Podolszkijba történt 1941-es deportálást.

Mindkét esetben számos kiváló történész emelte fel szavát. György Péter szomorúan látja, hogy Schmidt Mária mindkét esetben hallgatott. Az esztéta végezetül a főigazgató megértését kéri, amiért kritikai észrevételeit a jövőben is nyilvánosan fogja megtenni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.