Áder visszaküldte, a parlament megfontolja?

Az Országgyűlés a jövő héten háromnapos üléssel kezd bele július 13-ig tartó nyári rendkívüli ülésszakába.

Obama történelmi győzelme

Jóváhagyta a Legfelsőbb Bíróság Obama legambiciózusabb reformcsomagját.

Változik az egészségügyi ellátások rendje, itt az új munka törvénykönyve

Új ellátási rend lép életbe az egészségügyben, s mától hatályos az új munka törvénykönyve.

A patikusok is hozzáférhetnek a betegek kórtörténetéhez

Azért nézhetnek bele a tajtörténetbe, hogy nagyobb biztonsággal tudjanak az orvos által felírt gyógyszer helyett más, olcsóbb szert ajánlani.

Füstbe megy a terv

Az apparátusi ötletek bornírtsága egyenes arányban növekszik az apparátus burjánzásával. Ez ugyanis immár mindent általános törvényi kényszerrel, felülről akar megoldani.

 

Kétévente értékelnék az egészségügyet

Kétévente átfogó jelentést készítenének az egészségügyi rendszer teljesítményének értékeléséről - derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által a kormány honlapján közétett jogszabálytervezetből. A teljesítményértékelésért felelős szerv a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet.

Az egészségügyi rendszer teljesítményértékelésére vonatkozó részletes szabályokról szóló rendelettervezet előírja, hogy a teljesítmény alakulásának nyomon követésére és értékelésére kétévente készüljön átfogó jelentés. Ennek tartalmaznia kell az értékelési tervben és módszertanban meghatározottakat, az azonosított problémák okait és a megoldásukra adható lehetséges szakpolitikai válaszokat, továbbá nemzetközi összehasonlítást, a jövőre vonatkozó kitekintést és a korábbi jelentésekben megfogalmazott javaslatok egészségpolitikai hasznosulására vonatkozó értékelést is.

A két átfogó jelentés közötti időszakban időközi jelentést is készítenének, amely az egészségügyi rendszer teljesítményének alakulását nyomon követő, az adott időszakra vonatkozóan gyűjtött és feldolgozott adatok ismertetését és elemzését tartalmazná.A tervezet szerint első alkalommal 2015-ben megjelenő időközi jelentés, illetve a 2016-ban megjelenő átfogó jelentés a 2013. évre vonatkozó teljesítményértékelést is tartalmazza majd. 

A rendelettervezet értelmében a miniszter az egészségpolitikai stratégiai tervdokumentumok elkészítésekor figyelembe veszi a jelentésekben szereplő javaslatokat, különös tekintettel a korábbi értékelések egészségpolitikai hasznosulására. A miniszter és a teljesítményértékelésért felelős szerv nyomon követi a meghatározott javaslatok alapján megfogalmazott egészségpolitikai intézkedések megvalósulását és hasznosulását.

A tervezet hatásvizsgálati dokumentuma szerint a részletes szabályokról szóló jogszabály megalkotását az indokolja, hogy Magyarország 2008 júniusában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai régiójának miniszteri konferenciáján, Tallinnban aláírta az egészségügyi rendszerek megerősítését célzó chartát, amely az egészségügyi rendszerek teljesítményértékelését és elszámoltathatóságát állította középpontba.

Az Emmi úgy véli, hogy az intézkedés révén "az egészségpolitika irányítási rendszere javulni fog, ezáltal növekszik az egészségügyi rendszer hatékonysága, igazságossága, az ellátások minősége, betegközpontúsága, illetve ezek végeredményeképpen javul az egészségi állapot".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
A NOL kiadója a Népszabadság zrt. © Minden jog fenntartva.