Orbánnak esze ágában sem volt, a kormány mégis megteszi

Két héten belül a parlament elé kerülhet a médiatörvény módosítása - közölte Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Korrigálják a Neelie Kroes által aggályosnak tartott három pontot, plusz a csoportok megsértésére vonatkozó részt. Az államtitkár szerint nem presztízsveszteségről van szó - hanem alapvetően "pontosító jellegű" módosításokról.

A múlt hét hétfő óta tartó egyeztetések eredményeként az Európai Bizottság és a magyar kormány szakértői megállapodtak Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnökének december 23-án írt levelében megfogalmazott felvetésekkel, kérdésekkel kapcsolatban, így a mai napon megszületett a megállapodás a médiatörvény javasolt módosításáról.

A szövegpontosítások, illetve módosítások az Európai Bizottság és a magyar kormány meglátása szerint is minden olyan kérdésre választ adnak, melyekre az Európai Unó médiaügyekért is felelős biztosa levelében felhívta a figyelmet. A szövegszerű módosítási javaslat a következő kormányülésen a kormány elé kerül. Ezt követően a kormány a lehető legrövidebb határidőn belül benyújtja a törvény módosítására irányuló javaslatát a parlamentnek - közölte Kovács Zoltán kormányzati kommunikációs államtitkár rendkívüli door step sajtótájékpoztatóján.

Tájékoztatása szerint a módosítások a Neelie Kroes januári levelében foglalt mindhárom felvetést a Bizottság által is elfogadott módon kezelik. Figyelemmel vannak e mellett arra a negyedik pontra - csoportok burkolt megsértésének tilalma - is, amelyet a Bizottság a február 7-ei brüsszeli tárgyaláson szóban vetett fel.

"Pontosító jellegű" módosítások

A sajtótájékoztatón kérdésekre válaszolva Kovács Zoltán közölte: a technikai határidőket betartva a módosítások a parlament elé kerülhetnek. Arra, hogy a stasbourgi vita eredménye befolyásolja-e a kormány vagy a parlament munkáját a médiatörvénnyel kapcsolatosan, úgy reagált: semmilyen spekulciót nem szeretne kommentálni. - "Én nem gondolom, hogy presztízsveszteség kellene bármit megélni, hiszen azt mondtuk, hogy a magyar kormány elkötelezett az európai alapértékek mellett, amelykről maga az EU szól, az Unió tagjaként nem is tehet mást, minthogy igazodik ezekhez. Ha tanulmányozzák a módosításokat, nyilvánvalóvá válik, hogy az eredeti kormányzati szándékokkal azok sehol sem kerülnek összeütközésbe" - mondta Kovács Zoltán a Népszabadság kérdésére, miszerint a kormány számára presztízsveszteség-e a médiatörvény módosítása, azok után, hogy karácsony előtt a Hír TV műsorában Orbán Viktor miniszterelnök úgy nyilatkozott, "eszük ágában sincs" módosítani a médiatörvényt. (Az államtitkár emlékezte szerint a miniszterelnök azt mondta, hogy nem vonják vissza a törvényt.)

- Mi megtettük azt a kötelességünket, hogy a Bizottság észrevételének megfelelően minden szempontból tisztáztuk az esetlegesen vitás, kétséges részeit. Innentől kezdve úgy gondoljuk, a törvény megfelel az európai alapelveknek - tette hozzá. Egy másik kérdésre, miszerint indokoltnak látják-e, hogy a négy, módosítani tervezett ponton más EU-országok is korrigálják a sajáz szabályozásukat, Kovács Zoltán azt mondta, "ezek a típusú változtatások, amelyeket mi most eszközölünk, nem érik el azt a szintet, hogy más országok ilyen tipusú szabályozását vizsgálni kellene. Pontosító, és olyan típusú módosításokról van szó, melyek egyértelművé teszik a jogalkotók szándékát". Az államtitkár a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva sem ismételte meg korábbi véleményét, hogy "technikai jellegű" pontosításokról lenne szó. A sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, nem szeretné minősíteni, hogy "ezek kisebb vagy nagyobb" módosítások. Annyit mondott, alapvetően pontosító jellegű módosításokról van szó.

A módosító javaslatok a Kroes-levélben megemlített valamennyi szempontot, így áttételesen az EU Alapjogi Chartájának 11. cikkére utalást is figyelembe veszik. Összesen négy kérdést érintenek: a kiegyensúlyozottság kérdését, a származási ország elvét, a lekérhető szolgáltatások és sajtótermékek regisztrációját, valamint a csoportok megsértését.

A kiegyensúlyozottság kérdése: a módosítás egyértelművé teszi, hogy a tájékoztatással kapcsolatos követelményeknek („hiteles, gyors, pontos") a médiarendszer egészének tekintetében kell érvényesülniük, és nem az egyes médiaszolgáltatók vonatkozásában. - Ez az eredeti jogalkotói szándéknak is megfelel - jegyezte meg Kovács Zoltán. A kiegyensúlyozottság követelményét emellett a javaslat a lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatások vonatkozásában megszünteti, és a továbbiakban is csak a televíziók és a rádiók tekintetében tartja fenn. Ezzel a javaslat a Kroes-levélben szereplő kívánalomnak a legtágabb értelemben felel meg.

A származási ország elve: a javaslat kiveszi a bírságot a külföldön letelepedett szolgáltatókkal szemben (egyébként az AMSz irányelvben meghatározott, annak megfelelő eljárásban) alkalmazható szankciók közül. És az eredeti jogalkotói szándékot világossá tévő rendelkezéssel egyértelműen utal arra, hogy a médiahatóság kizárólag a magyarországi terjesztés vonatkozásában jár el. A műsorterjesztés felfüggesztése lesz az a szankció, mely a végső esetben alkalmazható, mondta az államtitkár. A változtatás pontosan megfelel a Kroes-levélben kérteknek.

A lekérhető szolgáltatások és sajtótermékek regisztrációja: a javaslat egyértelművé teszi, hogy e szolgáltatások esetében a médiahatóság által vezetett nyilvántartásba vétel nem feltétele a szolgáltatásnak, a regisztráció intézménye pusztán e szereplők adatainak hozzáférhetőségét biztosítja. A szöveg ennek alapján eljárási szempontból változtatja meg a regisztráció szabályait. Ehhez kapcsolódva a javaslat az eredeti jogalkotói szándékot egyértelművé téve és - a törvény normatív tartalmát nem változtatva - kifejezetten utal a „médiaszolgáltatás" és a „sajtótermék" definíciójában arra, hogy csak a „rendszeresen, nyereség elérése érdekében, gazdasági kockázatvállalás mellett", tehát üzletszerűen végzett tevékenységek tartoznak e fogalmak alá. A módosítással nem változik a regisztráció kötelezettségének hatálya, vagyis azoknak a szereplőknek a köre, akiket a törvény nyilvántartásba vételre és ezzel kapcsolatos bejelentés megtételére kötelez.

Csoportok megsértése: a módosítás a Bizottság a múlt hét hétfői brüsszeli tárgyaláson megfogalmazott felvetésének megfelelően hatályon kívül helyezi azt a rendelkezést, amely tiltotta személyek, csoportok „nyílt vagy burkolt megsértését" --; a kirekesztés tilalma ugyanezen a ponton megmarad.

(A szövegszerű módosítási javaslat a www.kormany.hu weboldalról letölthető)

Rogán Antal a médiatörvény és az alkotmánymódosítás jegyzője elsuhan Orbán és Navracsics között
Lázár János frakcióvezető és Orbán Viktor miniszterelnök a médiatörvény szavazásának napján az Országgyűlés plenáris ülésén. 2010.12.20. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.