Két gyerek gyújthatta fel a krasznahorkai várat

Szlovák források szerint két gyereket - egy 12 és egy 13 éves fiút - gyanúsít a rendőrség azzal, hogy ők okozták szombaton a krasznahorkai várban pusztító tüzet.

Két gyereket gyanúsít a rendőrség a krasznahorkai várban pusztító tűzvész okozásával - adta hírül a bumm.sk a SITA hírügynökség jelentésére hivatlkozva. A hírek szerint egy 12 és egy 13 éves fiúról van szó.

Daniel Lipšic belügyminiszter vasárnap közölte, eljárás még nem indult, mivel nagyon valószínű, hogy két olyan személy felelős a keletkezett tűzért, akiknek koruk miatt nincs büntetőjogi felelősségük. A miniszter hangsúlyozta, csak a tűzoltók gyors közbeavatkozásának köszöhető, hogy a vár nem égett le teljesen. A gyors reagálást segítette, hogy a tűzoltók néhány évvel ezelőtt pont itt tartottak gyakorlatot. Nagyon gyorsan és ügyesen sikerült a helyszjnre jutniuk, s a leghatékonyabb módszerrel megkezdeniük az oltást – idézi a bumm.sk a szlovák belügyminisztert.

A tüzet szombaton 2 óra körül jelentették a helyi lakosok, az oltási munkálatok késő délutánig tartottak. Az oltóegységek munkáját rengeteg önkéntes segítette. A tűzben leégett a vár tetőszerkezete, amely fából készült, a kiállított tárgyakat azonban sikerült megmenteni.

Daniel Krajcer kulturális miniszter azt mondta, tárcája már vasárnap kész bizonyos pénzügyi eszközöket felszabadítani a vár felújítására. Hangsúlyozta, hogy a várban kiállított tárgyak mind biztosítva voltak, és várhatóan a nyárig részlegesen helyreállítják az épületet.

Az MKP még szombaton felkérte a magyar kormányt, hogy vállaljon szerepet a rendkívüli jelentőségű kulturális emlék felújítási kiadásaiból. A magyar miniszterelnök sajtóstábja közölte, Magyarország kész hozzájárulni.

A Magyarok Szövetsége, a Magyar Polgári Kör, a Somorja Hangja, a Via Nova Ics és az MKP is szinte egyidőben felkérte a civil szervezeteket az összefogásra, adományok gyűjtésére a vár felújítása érdekében. Ugyancsak felhívást tett közzé Boldoghy Olivér és B. Kovács ildikó színészek is, akik jótékonysági koncerten való részvételre kérik a művészvilágot.

Sűrű füst száll a magasba a krasznahorkai várból, Rozsnyó közelében
Rozsnyó, 2012. március 10. Sűrű füst száll a magasba a krasznahorkai várból, Rozsnyó közelében. A várban mindeddig ismeretlen okból keletkezett tűz a szlovákiai parlamenti választások napjának délutánján. A 13. századi krasznahorkai vár a kb. 50 százalékban magyarok lakta Krasznahorkaváralja település legjellegzetesebb nevezetessége, Szlovákia egyik legértékesebb történelmi épülete. (MTI/TASR/Frantisek Ivan)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.