Két évvel a katasztrófa után is vannak problémák Kolontáron

Két évvel a vörösiszap-katasztrófa után továbbra is vannak megoldásra váró problémák a térségben, miközben a hivatalos kommunikáció arról szól, hogy minden rendben van – mondta Jávor Benedek.

Az ellenzéki politikus szerint komoly gondot okoz a visszatérő, és az egészségügyi határértéket jelentősen meghaladó porszennyezés, amelynek a forrása a hatósági kötelezések ellenére sem teljesen lefedett vörösiszap-tározó. Súlyos probléma az is, hogy a kazetták lefedésére az elöntött területekről összegyűjtött és vörösiszappal szennyezett termőtalajt használják. 

A Kolontár melletti Lőrintepusztán és Csótapusztán a porszennyezés drámai állapotokat idéz elő, és eddig semmi érdemi intézkedés nem történt. 

Jávor Benedek szerint az ott élő embereknek egyedül a Kolontárra költözés jelentene megoldást, amelyhez kormányzati együttműködés szükséges, illetve felvetődik a szennyezést okozó Mal Zrt. helytállási kötelezettsége is. Úgy vélte, hogy a tározón kívül elhelyezett, és veszélyes hulladékot tartalmazó bontási törmelék helyzete sem megnyugtató. A potenciális veszélyforrást jelentő anyagokat a tározón belül kellene elhelyezni – tette hozzá.

Emlékeztetett rá, hogy elkezdődött a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőügy tárgyalása. Ennek a legfőbb tanulsága szerinte az lesz, hogy képes-e a magyar igazságszolgáltatás a felelősség megállapítására és a megfelelő büntetések kiszabására.

Kiemelte, hogy a katasztrófa bekövetkezésében a Mal Zrt. megkérdőjelezhetetlen felelőssége mellett azok a hatóságok is komoly számadással tartoznak, amelyek másfél évtizeden keresztül kiadták a később megalapozatlannak minősülő működési engedélyeket. A szabályozórendszer elégtelensége a kormányzat mulasztása, a parlamenti vizsgálóbizottság több tucatnyi szakértő meghallgatása ellenére sem tudott választ adni arra, hogy a magyar jogszabályok szerint veszélyes anyag volt-e a kazettában tárolt vörösiszap – mondta. Hozzátette, hogy azóta jogszabály-módosításokkal részben pótolták a feltárt hiányosságokat. 

Közlése szerint két éve próbálják elérni, hogy vezessék be a hasonló veszélyes üzemekre a kötelező felelősségbiztosítást és a pénzügyi biztosíték nyújtásának rendszerét, hogy ne az államnak kelljen helytállnia a katasztrófahelyzetekben.

Jelezte, hogy az LMP lakossági fórumot tervez tartani november 8-án Devecserben, ahol az érintett települések lakóinak bevonásával megoldási javaslatokat dolgoznak ki a közösségek problémáira.

Szilágyi László, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának LMP-s tagja azt mondta, hogy az extrém porszennyezés miatt a térségben megnövekedett a légúti megbetegedések száma, ezt a tapolcai és az ajkai kórház szakemberei is megerősítik. Azt szeretnék elérni, hogy hosszabb ideig tartó egészségi monitoring vizsgálatokat végezzenek a térségben – tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.