Börtönbüntetés a volt szocialista tanácsadónak

Egy volt egyesületi elnököt felfüggesztett szabadságvesztéssel, egy pályázatírót és az egykori szocialista politikai tanácsadót letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta 2,5 millió forint pályázati pénz felhasználásával összefüggésben a Pécsi Ítélőtábla.

A táblabíróság Varga Istvánt, a Volt Állami Gondozottak Egyesületének elnökét csalás, magánokirat-hamisítás miatt egy év, három évre  felfüggesztett börtönbüntetésre, Ducon Árpád pályázatírót, volt  egyetemi oktatót és Andráska Gergely korábbi szocialista politikai  tanácsadót befolyással üzérkedés miatt egy év nyolc hónap, illetve egy év tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

Varga István ügyészi indítvány  hiányában nem kapott letöltendőt, de más ügyben elkövetett csalás,  közokirat-hamisítás miatt, továbbá egy postahivatal kirablásáért  jelenleg szabadságvesztését tölti.

A tényállás szerint a Varga István vezette egyesület 2004-ben  2,5 millió forint pályázati forrást nyert nemzetközi drogprevenciós  konferencia megrendezésére. A pályázat elkészítésére Ducon Árpád  kapott megbízást, munkáját Andráska Gergely, a Baranya Megyei  Önkormányzat 2004 nyaráig alkalmazott szocialista politikai  tanácsadója segítette, aki a 2002-es parlamenti választásokon még  Baranya 7-es számú választókörzetének jelöltje volt.

A felek megállapodtak abban, hogy a pályázat írója 300 ezer, a  tanácsadó 100 ezer forintot kap az elvégzett munkáért, de  Varga Istvánnak a pályázatért Ducon Árpádnak adott 15 ezer forint  előlegen kívül esze ágában sem volt fizetni. Az utólagos  finanszírozásról szóló támogatási szerződést is úgy írta alá, hogy   tudta, nincs pénze megelőlegezni a rendezvény költségeit, és a  beérkező 2,5 millió forintot saját céljaira használja fel.

A konferenciát 2004 augusztusában megtartották Pécsett, ám  Varga István sem az előadók díjait, sem az étkeztetés mintegy 700  ezer forintos költségét nem rendezte. A támogatást végül úgy kapta  meg, hogy költségeit fiktív számlákkal igazolta.

Miután a pénz az egyesület számlájára került, Ducon és Andráska  úgy próbáltak a "részükhöz" jutni, hogy azt mondták Vargának: a  "pályázat elintézéséért" Mesterházy Attila ifjúsági és  sportminisztériumi államtitkárnak is adniuk kell a pénzből.

Az esetre 2005 elején derült fény, amikor az ügyészség  felügyeleti vizsgálatot tartott az egyesületnél és számos  visszaélést tapasztalva feljelentést tett a rendőrségnél.

Az elnök magát  is feljelentve feltárta a pályázat benyújtásával és elnyerésével  kapcsolatos körülményeket.

Ezt követően Varga István és Andráska Gergely Ducon Árpád  tudtával találkozót beszéltek meg egy budapesti kávéházban. Varga  fedett nyomozó jelenlétében 1,2 millió forintot adott át a  tanácsadónak. Az összeget elmondása szerint úgy osztott volna fel,  hogy 500 ezer az "államtitkáré és környezetéé", 600 ezer a  konferencia étel- és italköltsége, 100 ezer forint pedig a saját  közreműködői díja. A pénz átvételekor a tanácsadót, majd később a  pályázatírót is elfogták a rendőrök.

Az MSZP elhatárolódott a bűncselekménytől, arra pedig nem merült  fel adat, hogy az államtitkárnak, vagy bárki másnak köze lett volna  hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.