Két nagy esélyese van a HM helikopter-tenderének

Négy-öt pályázóval is lehet számolni a feltehetően már ebben az évben kiírandó helikopter-beszerzési tenderen, ám igazán nagy eséllyel két versenyző indulhat.
A Világgazdaság értesülései szerint az olasz Agusta Westland, az Airbus Helicopters, az amerikai Sikorsky és a Bell, illetve a koreai Korea Aerospace Industries (KAI) is ott lehet az érdeklődők között. A honvédelmi tárca korábbi tájékoztatása szerint a tender előkészítő munkálatai már befejeződtek, és csak a kormány döntése hiányzik a pályázat kiírásához. A másik, egyelőre homályos tényező a beszerzés forrása: a HM idei költségvetésében nem szerepel a beszerzés, így feltehetően más irányból oldják majd meg a finanszírozást.

Hende Csaba honvédelmi miniszter az MTI-nek adott év végi interjújában több részletet is elárult a készülődő beszerzésről. Tájékoztatása szerint a kormány pozitív döntésével és a szükséges mintegy 172 milliárd forintos forrás biztosításával akár már idén is megkezdődhetnek a helikopterbeszerzések. Hozzátette: a Honvédelmi Minisztérium és a Belügyminisztérium vagyonkezelésében lévő helikopterek legkésőbb az évtized végére elérik a gyártó-tervező irodák által engedélyezett üzemidőt. Ezért a HM, együttműködve a társminisztériumokkal és azon állami, közfeladatot ellátó szereplőkkel (Terrorelhárítási Központ, ORFK-Légirendészet, Országos Mentőszolgálat, katasztrófavédelem), összeállítottak egy követelményrendszert, amely hosszú távra megoldhatja a helyzetet.

A tervekben maximum 30 helikopter beszerzése szerepel, a becsült forrásigény a Magyar Honvédségnél 142 milliárd, a rendvédelmi és közfeladatot ellátó szervezeteknél 30 milliárd, vagyis összesen mintegy 172 milliárd forint. A miniszter kiemelte: a kritériumokat általánosságban fogalmazták meg, hogy a lehető legtöbb helikoptergyártó cég ajánlatot tudjon adni. A szállítási szerződést akár 2015 végére aláírhatják, így a helikopterek szállítása 2016-17-től várható. A miniszter által elmondottak alapján az tűnik valószínűnek, hogy végül a párhuzamos beszerzés mellett dönt a kormány. Ez leginkább azért előnyös, mert így egyszerre több feladat ellátására alkalmas gépek beszerzését is biztosítani tudják egy ütemben, másrészt így komolyabb árverseny alakulhat ki az egyes jelentkezők között.

Az eddig ismert paraméterek, illetve az érintettek megnyilvánulásai alapján két igazán esélyes jelentkező akad, amely biztosan ott lesz a tenderen. Az egyik az olasz Agusta Westland lehet, amely egyébként az elmúlt időszakban – kissé szokatlan módon – több hirdetést is elhelyezett kormányközelinek mondott sajtóorgánumokban. A gyártó az AW 139-es gépével indulhat a versenyben, amely elvben több célra is felhasználható. A beszerzés iránt nem titkoltan érdeklődik a világ első számú helikoptergyártójának számító Airbus Helicopters is: a vállalat vezetői bő egy éve jelentették be, hogy tudnak a készülődő magyar beszerzésről, és kedvező ajánlatot tudnak adni akár vegyes (mentő- és katonai) flottára is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.