Két megyében, két párt színeiben indult volna egy jelölt

Újabb gyanús párt bukkant fel, sőt rögtön kettő is. Ami közös bennük: nincs honlapjuk, annál szorosabb az "együttműködésük".
A szigetvári választókerület egyik jelöltje nemcsak Baranyában, hanem Veszprémben is indult volna, a két megyében más-más párt színeiben – közölte csütörtökön a baranyai hírportál.

A bama.hu korábban beszámolt arról, hogy a baranyai 4-es (szigetvári) választókerületben indul a legtöbb, szám szerint 29 jelölt az országgyűlési választáson. A valasztas.hu-ról pedig kiderült, hogy az egyik jelölt, Csonka Eszter nemcsak Baranyában, hanem Veszprém megyében is jelöltette magát, ráadásul ott egy másik párt színében. A Nemzeti Választási Iroda megerősítette, hogy ugyanarról a személyről van szó, de Veszprém megye 2-es (balatonfüredi) számú egyéni választókerületében nem fogadták el a jelölését, éppen azért, mert a szigetváriban már nyilvántartásba vették. Így Csonka Eszter Baranyában a Rend, Szabadság, Jólét Párt színeiben indulhat majd, a választási iroda február 28-án fogadta el a jelölését. Veszprém megyében a Határon Túli Magyarok Pártja (a HATMAP) jelöltjeként szerepelt, ám itt március 6-án elutasították.

A Népszabadság is megpróbált utánajárni, mi is ez a Rend, Szabadság, Jólét Párt, de túl sok információ nem lelhető fel róluk, annál több a kérdőjel az alakulat körül. Amit tudni lehet: a pártot még januárban vette nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság, bizonyos Bálint Gyula az elnökük, országos listát is állíthattak, de csak összesen 9 egyéni jelöltjük indulhat, 39 indulását elutasították. Ezenkívül sok mindent nem tudni a pártról, honlapjuk nincs (nem mintha a Határon Túli Magyarok Pártjának lenne), de még egy árva Facebook-oldalt sem készítettek. Annál több közvetett információ áll rendelkezésre a párt motivációit illetően. A pártnak ugyanis nem ez az első "érdekes" esete, nemrég belekeveredtek az ajánlóív-cserélgetős botrányba – amivel összefüggésben egyébként éppen csütörtökön tett feljelentést a baloldali ellenzék.

A HVG derítette ki legutóbb, hogy Pest megye 6. számú választókerületében, Gödöllőn három, korábban ismeretlen párt is megpróbált jelöltet állítani. A Rend, Szabadság, Jólét Párt, a Magyar Demokratikus Unió és a Határon Túli Magyarok Pártja egyaránt február 20-án igényeltek 80-80 darab ajánlóívet a helyi választási irodától. Ezeket az íveket, illetve a jelölt bejelentésére szolgáló nyomtatványt az ajánlási időszak utolsó napján, március 3-án vitte be választási irodába – mindhárom párt mindhárom jelöltje nevében – egy D. Judit nevű nő, aki maga is jelölt volt a Határon Túli Magyarok Pártja színeiben. Az elvitt 80-80 ívből mindhárom párt nevében 13-at üresen vittek vissza, a többi íven 420-420, illetve a Rend, Szabadság, Jólét Párt esetében 430 érvényes aláírást talált a választási iroda, ezért nem vette nyilvántartásba a jelölteket.

A D. Judit által a választási irodába visszavitt 80-80 darab ajánlóív mellett a Rend, Szabadság, Jólét Párt és a Magyar Demokratikus Unió nevében egy N. Éva nevű meghatalmazott is felvett 100, illetve 50 darab plusz ajánlóívet, amiket nem tudott időben visszavinni, csak a határidő lejártát követő napon adta le azokat a választási irodában – a HVG-nek a történetről beszámoló olvasója szerint egyszerűen azért, mert nem szóltak neki. A helyi választási bizottság ezért a két pártot 5, illetve 2,5 millió forintra bírságolta – írta korábban a hetilap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.