Két körzeten veszekszik a baloldal

Az ellenzék pártoknak az időközi parlamenti választások előtt is sikerült egymásnak esniük, pedig most a Fidesz kétharmada a tét.

Kihátrált korábbi, az MSZP által is támogatott jelöltje, Bod Tamás (Együtt-PM) mögül a Demokratikus Koalíció (DK) gyulai szervezete arra való hivatkozással, hogy az önkormányzati választáson listavezető Bod Tamás megígérte: ha csak egyetlen mandátumot szerez a baloldal, visszalép a képviselőségtől a DK gyulai elnöke javára. Bod Tamás, aki az Együtt-PM megyei választókerületi elnöke is, ezt nem tette meg - írja az MTI.

A gyulai DK ügyvezető alelnöke, Lebenszky Attila (korábban SZDSZ-es polgármester) nyilvánosságra hozott egy 2014. június 30-án kelt írásos nyilatkozatot, amelyben Bod Tamás két tanú jelenlétében vállalta, hogy Leel-Őssy Gábor, gyulai DK-elnök javára visszalép a mandátumától, amennyiben a baloldali összefogás csupán egyetlen képviselőt küldhet a kompenzációs listáról a gyulai képviselőtestületbe. Az egyedüli baloldali jelöltként az önkormányzatba jutott Bod Tamás azonban nem adta vissza a mandátumot. Mint az MTI kérdésére elmondta: a nyilatkozatot kiegészítette egy háromoldalú megállapodás, amelyet alá kellett volna írnia a három párt elnökének is, ám ez nem történt meg, így jogilag nem érvényes a nyilatkozat. Hozzátette: „a helyi választási bizottság aggálytalanul igazolta mandátumomat és adta át ünnepélyes körülmények között a megbízólevelet az október 22-ei alakuló ülésen úgy, hogy Lebenszky Attila minden ide vonatkozó dokumentumot eljuttatott nekik is. "Azaz, voltaképpen nincs is ügy " - mondta. Lebenszky Attila DK-alelnök az MTI kérdésére elmondta: jogilag semmit sem tudnak tenni a mandátumért, de úgy határoztak, a párt kivonul Bod Tamás mögül, aki nem használhatja a jövőben a DK nevét és logóját. Hangsúlyozta: ezzel az ügyet lezártnak tekintik. Vargáné Balázs Magdolna az MSZP gyulai szervezetének elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az MSZP nem hátrál ki Bod Tamás mögül, elégedettek a kampányban végzett munkájával.

Hiányzó logók

Budapest 11. választókerületében (Újpesten és Angyalföld északi részén) november 23-án tartanak időközi parlamenti választást a Kiss Péter szocialista politikus halálával megüresedett mandátumról. Az Index cikke szerint a szocialisták esélyeit többek között az is rontja, hogy az országos közvélemény számára váratlanul egy helyi képviselőjét, az ijfú titánnak aligha nevezhető hetvenéves Horváth Imre határőr alezredest jelölte szeptember végén. Trippon Norbert újpesti MSZP-elnök ezt Horváth "erős helyi beágyazottságával" indokolta. Horváth valóban ismert és népszerű Káposztásmegyer egy részén, ahol a mostani és a 2010-es önkormányzati választáson is helyi képviselővé választották. Kérdés azonban, hogy a teljes IV. kerületben és Angyalföldön ez elég lehet-e a sikerhez.

A baloldali pártok (MSZP, DK, Együtt, PM, MLP) januári megállapodásának egyik fontos eleme, írja az Index, hogy ha a parlamentből bármilyen okból kiesik egy képviselő, az a párt jelölhet újat, amelyiknek kiesett a képviselője. Így volt ez a DK-s Molnár Csaba és az MSZP-s Botka László lemondása után is. Kiss Péter halála után ezért jelölhettek a szocialisták új embert, a többi baloldali párt pedig kénytelen volt elfogadni őt.

Az Együtt-PM már szeptemberben eldöntötte, hogy elfogadja az MSZP döntését, nem állít saját jelöltet, de az együttműködéshez nem csatlakozik, nem is kampányolnak Horváthnak. A logójukat sem engedték odabiggyeszteni Horváth neve mellé. A DK-sok szintén vonakodva támogatják Horváthot, miután az MSZP október közepén közölte, hogy a továbbiakban nem hajlandó együttműködni Gyurcsány Ferenccel. Úgy tudjuk, az újpesti DK-sok teljesen kimaradnak a kampányból, nem szerveznek kitelepülést, Horváth neve mellől a DK-s logó is hiányozni fog. A Magyar Liberális Párt "kegyeleti okokból" nem indít ellenjelöltet, de jelezte, hogy szeretné felülvizsgálni az év elején kötött, "tiszavirág életűnek bizonyult" összefogási megállapodást. Mondanunk sem kell, az MLP logója sem lesz ott Horváth neve mellett a szavazólapon.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.