Két héttel a választások előtt hallgatták ki Hiszékenyt

Megtagadta a vallomástételt, és panaszt jelentett be a gyanúsítás ellen Hiszékeny Dezső szocialista országgyűlési képviselő, akit vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség.

Polt Péter legfőbb ügyész még június 10-én indítványozta Hiszékeny Dezső mentelmi jogának a felfüggesztését azzal, hogy az ügyben eljáró Központi Nyomozó Főügyészség megalapozott gyanúja szerint Hiszékeny a XIII. kerület alpolgármestereként állítólag ötmillió forintot kért egy vállalkozótól, hogy az megkaphassa egy üzlet bérleti jogát. Pénzátadásra végül nem került sor. Azonban azt állítólag hangfelvételek bizonyítják, hogy az alpolgármester pénzt kért a vállalkozó kérésének teljesítéséért.

Az ügyben érintett önkormányzati tulajdonú ingatlan 2013-ban - amikor az állítólagos vesztegetés történt - egy használaton kívüli üzlethelyiség volt, amelynek a bérleti jogát a kerület nyilvánosan sem tavaly, sem azóta nem hirdette meg. Hiszékeny Dezső alpolgármesteri „működési körébe tartozott” a kérdéses időben az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és egyéb helyiségek kezelése, így elvileg módja lehetett az efféle kérések teljesítésére.

Az ügynek – a Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint – Hiszékeny Dezsőn kívül még négy gyanúsítottja van, akiket a nyomozás korábbi szakaszában szintén valamilyen korrupciós jellegű bűncselekmény megalapozott gyanújával hallgattak ki gyanúsítottként. Hiszékeny Dezső megtagadta a vallomástételt, és panasszal élt a gyanúsítás ellen. A politikus panaszának célja feltehetőleg az időhúzás: a jövő hétvégén esedékes helyhatósági választások előtt, a kampány finisében ne azzal legyen tele a sajtó, hogy mit követhetett el az ügyészség gyanúja szerint.

Arra szinte semmi esélye ugyanis, hogy az ügyészség eddigi álláspontját az eljárás jelen szakaszában megváltoztassa, és a panasz hatására megszüntesse Hiszékeny gyanúsítotti státuszát. Ugyanis Hiszékeny panaszát a Központi Nyomozó Főügyészség felettes szerveként a Legfőbb Ügyészség bírálja el, ahol a nyáron még megalapozottnak vélték a minősített vesztegetés gyanúját vele szemben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.