Akár 100 ezren is indulhatnak az önkormányzati választásokon

Több mint húszezer helyhatósági posztért folyik a verseny.

Hétfőtől gyűjthetik az aláírásokat az önkormányzati választáson indulni kívánó jelöltek, illetve szervezetek. Az október 12-i szavazás eredményén múlik, hogy ki nyeri el a több mint húszezer helyhatósági posztot, vagyis a mintegy 3200 polgármesteri, illetve több mint 16 ezer helyi egyéni és háromezer körüli listás képviselői tisztség valamelyikét.

Korábban kétszáz körüli szerveződés – köztük mintegy harminc párt – jelezte az indulását, a függetlenek számát azonban országosan nem összesítik. A választási iroda elnökének korábbi becslése szerint akár százezren is pályázhatnak, de egyelőre csupán annyi bizonyos, hogy 2010-ben majdnem hetvenezren – ebből 45 ezren függetlenként – versengtek a mandátumokért, és ennél kevesebben most sem lesznek.

A pártok, társadalmi szervezetek és önállóan indulók az ajánlásokat - a választópolgárok zaklatása nélkül - bárhol gyűjtetik. Ilyen tevékenységet folytatni tilos azonban munkahelyen, munkavégzés közben, a fegyveres erőknél, tömegközlekedési eszközön, állami, helyi vagy nemzetiségi önkormányzat hivatalos helyiségeiben, felsőoktatási és köznevelési, illetve egészségügyi intézményben. Az aláírások gyűjtésére két hét áll rendelkezésre, mert a jelölteket az ívek leadásával legkésőbb szeptember 8-án délután 4 óráig lehet bejelenteni.

A jelöltté válás feltételei különben nem túl szigorúak. Kisebb falvakban - tízezer fő alatt a választásra jogosultak egy százalékának támogatására van szükség - egy-két ajánló is elég lehet ahhoz, hogy valaki felkerüljön az egyéni listára, míg a polgármesteri posztért ringbe szállhat, aki megszerzi a helyi lakosság három százalékának aláírását. A tízezernél népesebb városokban kialakított egyéni választókerületekben sem lehet nagy feladat az induláshoz szükséges száznál általában jóval kevesebb választót meggyőzni, három- vagy ötszáz támogatóval pedig a polgármesterségre is pályázni lehet.

Nagyobb falatnak csak a főpolgármester-jelölt állítása tűnik, bár a Budapesten választásra jogosult 1,4 millió ember közül ehhez is csak 5000-et szükséges megnyerni. A megyei közgyűlési lista állítása jelenthet még gondot, mert a választásra jogosultak egy százalékának aláírását kell megszerezni, ami Pest megyében majdnem tízezer, de Nógrádban csak kétezer támogatót jelent; ez népességszámtól függetlenül a lista minimális feltétele.

A Fidesz-KDNP 1167 településen indít polgármesterjelöltet – jelentette be vasárnap a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója. A kormánypártok 893 helyen saját emberüket, 274 településen függetlent támogatnak, és az aláírásgyűjtési akcióban százezer önkéntes vesz részt. Ez azonban az elnyerhető posztok és az induláshoz szükséges támogatók számát illetően is meglehetősen túlzónak tűnik.

Magyarországon 3007 tízezer fősnél kisebb település található, és ezeken 3,3 millió ember él. Ha egy szervezet százezer aláírást gyűjt, azzal mindenütt saját polgármesterjelöltet indíthat. A 169, ennél népesebb város esetében tíz- és százezer fő között ehhez háromszáz, százezer lakos felett pedig ötszáz támogató kell. További nem egészen hatvanezer aláírással – és ebben benne van a főpolgármesteri tisztség is – ezeken is indulni lehet a településvezetői posztért.

Tízezer fő alatt egyéni listákon indulnak a képviselőjelöltek, és országosan 14 és fél ezer ilyen poszt van. Amennyiben egy szervezet mindegyikre pályázik, akkor sincs szüksége 150 ezernél több támogatóra, míg a nagyobb városok 1600 körüli egyéni körzeteiben további mintegy ötvenezer aláírás kell. Nagyjából ugyanennyi választópolgár meggyőzésével már megyei lista is állítható.

A Fidesz százezer aktivistájának így személyenként négy aláírást kell szereznie, és akkor minden létező önkormányzati posztra állíthatnának saját embert. De ha figyelembe vesszük, hogy egy-egy személy ajánlhat polgármester- és képviselőjelöltet, illetve aláírhat a megyei lista javára is, a segítőknek csak egy-két polgárt kell meggyőznie. A cél persze nyilván egészen más: a választók személyes elérése és meggyőzése. Ha pedig valóban elsőként és a legtöbb ajánlást adják le, az fontos üzenet az összes szavazásra jogosultnak, hiszen egyértelműen jelzi, melyik ma a legerősebb párt Magyarországon.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.