Két-három napos csecsemőkkel érkeznek Röszkére

A hideg és az eső új feladatok elé állítja a migránsokat segítő segélyszervezeteket – hangzott el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász és a Magyar Vöröskereszt közös sajtótájékoztatóján, pénteken a röszkei határszakasznál.
Kása Gabriella, a Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezetének megbízott igazgatója elmondta, igyekeznek megfelelő meleg ruhával, esőkabáttal ellátni az embereket. Nagy probléma az is - tette hozzá -, hogy egyre több a gyerek. Sokan érkeznek két-három napos csecsemővel, aki az úton született meg. Az ő ellátásuk a hideg miatt még nehezebb és fontosabb.

Tájékoztatása szerint mindkét zárt táborban jelen vannak, szombattól pedig a Horvát Vöröskereszt segítségével a határ mellett is felállítanak négy sátrat, amelyben horvát orvosok segítenek majd. Hozzátette: mindkét gyűjtőponton 24 órás szolgálatot működtetnek, munkatársaik hatórás műszakokban váltják egymást.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta, hogy a határtól 150 méterre állították fel sátraikat: egy szociális és egy egészségügyi, továbbá egy raktárnak használt sátrat.

Az egészségügyi sátorban egyszerre két orvos dolgozik. Munkájukat tolmács segíti, és van egy arabul jól beszélő orvos is a karitász csapatában. Ez nagy segítség, hiszen bizalommal vannak iránta a bevándorlók - tette hozzá.

A szociális sátorban takarókat, sátrakat, meleg ruhát és élelmiszert, ásványvizet osztanak. Egy éjszaka több száz embert is ellátnak.
A Katolikus Karitász hétfőn létesített Röszkén bázist, és Écsy Gábor közlése szerint szeptember 15-ig maradnak a helyszínen.

Lázár Alpár, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Forrás központjának vezetője szintén arról számolt be, hogy a hét elején érkeztek Röszkére. Elmondta, egészségügyi szolgáltatást biztosítanak reggeltől estig. A helyszínen van saját mentőautójuk is, amellyel többször vittek már kórházba terhes nőt vagy sérült menekültet. Ezen kívül - a hideg miatt - "teajáratot" is biztosítanak.

A három szervezetnek együtt átlagosan 45-50 munkatársa dolgozik egy időben Röszkén.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.