Két halott, két év felfüggesztett fogház

Két év fogházbüntetésre ítélte a bíróság azt a sofőrt, akinek a gondatlansága miatt 2013 szeptemberében egy közúti balesetben meghalt a győri női kosárlabdacsapat igazgatója, valamint az együttes edzője, egy fiatal játékos, Natasa Kovacevic bal lábát pedig térd alatt amputálni kellett. Az ítélet végrehajtását felfüggesztették.

A csapatot szállító autóbusz egy személyautóval ütközött Kapuvár közelében. Ketten meghaltak, tizenhatan megsérültek. Az áldozat az együttes klubigazgatója, korábbi edzője, Tapodi Péter és vezetőedzője, Fűzy Ákos. A balesetet a személyautó hetvenéves sofőrje okozta, őt a rendőrség a kórház traumatológiai osztályán őrizetbe vette.

Az autóbusz Sopron felé igyekezett, amikor a szemközti sávból egy Lada elé hajtott. Előbb a jobb oldali útpadkára sodródott, ezután tért át a bal oldalra. A busz sofőrje, hogy az ütközést elkerülje, elrántotta a kormányt, de a karambolt nem tudta megelőzni. Előbb az árokba hajtott, majd a kerékpárúton az oldalán állt meg.

Halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétségéért K. Mihályt, a Lada vezetőjét vádolták. Az eljárás során kiderült: unokájától, Sopronból tartott hazafelé, 70–80 kilométeres sebességgel haladt. Nem emlékezett rá, hogy mi terelte el a figyelmét, miért tért át a másik sávba.

K. Mihály elmondta: felelősnek érzi magát a történtekért, elbambulhatott. A vádlott mindenkitől bocsánatot kért. Hangoztatta: 1984 óta van jogosítványa, korábban még koccanásos balesete sem volt.

A Soproni Járásbíróság szerdán jogerős ítéletet hirdetett. Megállapította K. Mihály bűnösségét halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében, ezért két év fogházbüntetésre ítélte. Annak végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság emellett a vádlottat 5 év időtartamra eltiltotta a közúti járművezetéstől, és kötelezte 1 millió 200 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság a döntés meghozatala során értékelte a súlyosbító és az enyhítő körülményeket, így a vádlott büntetlen előéletét, beismerő vallomását, idős korát, és azt is, hogy a baleset során ő is maradandó sérülést szenvedett. Azt is figyelembe vették, hogy a buszsofőr is megszegte a KRESZ szabályait.  

Az ítéletet mind az ügyész, mind a vádlott és védője tudomásul vette, így az első fokon jogerős.
 
 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.