Készül az egészségügyi megszorító csomag is

Harmincmilliárdos megtakarítási csomagot ismertetett az egészségügyi miniszter. A betegeknek vélhetően többe fognak kerülni a gyógyszerek. A szakértők szerint az egészségügyből az újabb forráskivonás drámai következményekkel járhat.

Mintegy 30 milliárdos kiadást kell lefaragnia az egészségügyi kiadásokból a szakminiszternek. Székely Tamás kedden ismertette a sajtóval a hamarosan kormány elé kerülő, az elvonás részleteit tartalmazó csomagot. A cél érdekében a tárca vezetője a gyógyszer támogatás és az ellátórendszer finanszírozási rendszerét alakítja át. A patikaszerek esetében a lakosságnak is kell áldozatot vállalnia, a miniszter kalkulációja szerint ugyanis az intézkedések nyomán, ugyan még az inflációnál kisebb, de 2-2,2 százalékkal emelkedhetnek a térítési díjak a patikában.

A tervek szerint a jövőben kizárólag a forgalomban lévőknél csak olcsóbb szereket fogadnának be. Például a biosimilar szereket, amelyek már most 30 százalékkal olcsóbbak a piacon lévőknél. Egységesítik a támogatási kulcsokat azoknál a szereknél, amelyek árához a betegségtől függően jelenleg kétféle (kiemelt és normatív) támogatási kulcs is tartozik. Csak az eljárási rendben meghatározott indikációban juthatnak a betegek a magasabb támogatással orvosságokhoz. (Ahol a kulcs csökken, ott a betegnek kell majd a különbséget kifizetnie.)  A szakorvos által rendelhető orvosságok felírhatósági idejét meghosszabbítják, hogy ezzel is csökkenthető legyen a felesleges orvos-beteg találkozások száma.

Reményei szerint a takarékossági csomag egyébként is mérsékelheti a rendszerben lévő pazarlást, a felesleges vizsgálatok, indokolatlan továbbküldések arányát. A finanszírozási rendszer átalakítása is ezt a célt szolgálja. A tervei szerint formailag eltörölné az annyit szidott, úgynevezett teljesítmény-volumen korlátot. A valóságban azonban éppen ez korlátot jóval alacsonyabbra szabják.

Az új rendszerben a kórházak és a szakrendelők a tavalyi átlagos teljesítményük 70 százalékát teljes díjon számolná el az egészségbiztosító, a maradék 30 százalékot viszont az összes gyógyító intézmény között szétosztanák. Ám, hogy kinek, mennyi pénz jut, attól függ, hogy az adott időszakban ki, mennyit számolt el. Ha sok eset volt, akkor mindenkinek kevesebb jut, ha kevés, akkor valamivel több.

A szolgáltatások kétharmadára járó díjat megemelik; 146 ezer forint helyett, 150 ezer forintot kapnak a szolgáltatók.    

Drámai következményekkel járhat az újabb forráskivonás az ágazatból – kommentálta a tervezett döntéseket Baraczka Mariann, a HealthCapital vezérigazgatója. Az összeg nagysága azért is megmagyarázhatatlan, mert az elmúlt néhány évben már több mint 250 milliárd forintot elvettek az egészségügyből, még a Reformszövetség is csak 10 milliárdos elvonást javasolt. A recesszió amúgy is magával hozza a keresleti oldal, azaz a betegszám növekszik majd, miközben formailag 70 százalékos teljesítményre ösztönzik az intézmények menedzsmentjét. Mindezzel menedzselhetetlenné válnak majd a várólisták.

A gyógyszerkasszából kivonandó összeg miatt tervezett intézkedések  biztosan nagyobb betegteher növekedéssel  járhatnak, mint amit a miniszter előre jelzett. A gyártók ugyanis az euró árak miatt nem tudnak további árengedményeket adni, így a kiemelt támogatási körben tervezett intézkedések nyomán tíz százaléknál is többel nőhetnek a térítési díjak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.