Készül a Fidesz lista

Alakult a Fidesz európa parlamenti választási listája, Áder János lesz a listavezető. Összesen 16 romák elleni támadást kell még felderítenie a rendőrségnek. Lapszemle

Népszava: Hamarosan vádat emelnek a pátkai támadás miatt

Két-három héten belül vádat emelhetnek a pátkai Molotov-koktélos támadás gyanúsítottjai ellen - mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány a Népszavának.

A rendőrfőkapitány elmondta, hogy további 16, romák elleni támadást kell még felderítenie a rendőrségnek.

Értek el más sikereket is Molotov-koktélos ügyekben, például Meggyes Tamás esztergomi polgármester házának támadóit is elfogták, s a tarnabodi esetet is felderítették. Az eddigi elkövetők közt nem találtak kapcsolatot - tette hozzá Bencze, aki szerint a rendőrségnek presztízskérdés, hogy felderítsék a Molotov-koktélos támadások elkövetőit.

A 16 támadás felderítésére alakul 50 fős nyomozócsoporttal kapcsolatban a rendőr-főkapitány úgy fogalmazott, hogy az elit osztag feladata a különböző nyomozások összehangolása.

Mindemellett a hatóság a civilek segítségét is kérte: a nagycsécsei és a pécsi, halálos áldozatokat követelő támadás nyomravezetőjének 10-10 millió forint nyomravezetői díjat ajánlottak fel, míg a többi tizennégy támadás esetében 1-1 millió forintos díj felajánlását kérte Bencze József a helyi kapitányságoktól. Ezt a Somogy és a Fejér megyei rendőrfőkapitány a szeptemberi siófoki kézigránátos, illetve az októberi kőszárhegyi Molotov-koktélos támadás ügyében tegnap estig meg is tette - írta a lap. (MTI)

Magyar Nemzet: a regionális tiszti főorvos engedélyével ellenőrizhetnek a Markhot Ferenc Kórházban

Falus Ferenc országos tiszti főorvos úgy rendelkezett, hogy az Egri Markhot Ferenc Kórházban csak Bujdosó László regionális tiszti főorvos engedélyével ellenőrizhetnek - értesült a Magyar Nemzet.

A lap szombati számában azt írják, hogy az Brunner Péter, az Országos Szakfelügyeleti és Módszertani Központ főigazgatója levélben tájékoztatta erről a szakfelügyelő orvosokat.

A levélben többek között azt írja: ...a kórház tekintetében szakfelügyeleti vizsgálatot kizárólag - a dr. Falus Ferenc országos tiszti főorvos úr által ezen szolgáltató működési engedélyének kiadására és működésének ellenőrzésére felkért - dr. Bujdosó László ... megbízásából végezzen". "Kérem, hogy minden egyéb munkatervi, panaszügyi, illetve ad hoc ellenőrzési ellenőrzési tevékenységet felfüggeszteni szíveskedjék."

A lapnak nem sikerült elérnie az országos tiszti főorvost, hogy válaszoljon a kérdésre, mi az oka az intézkedésnek. (MTI)

Népszava: alakul a Fidesz európai parlamenti választási listája

A Népszava értesülése szerint Áder János lesz a Fidesz listavezetője a júniusi európai parlamenti választásokon, és Járóka Lívia a párt kampányarca.

A lap szombati számában megjelent cikk szerint még nem lehet tudni sokat a Fidesz-jelöltekről, de az bizonyos, hogy Áder János, Deutsch Tamás és Pelczné Gál Ildikó biztos befutó helyre számíthat a listán.

A cikk szerzője úgy tudja, hogy a választási kampányt már januárban megkezdené a Fidesz, januárra készül el egy tízperces kampányfilmjük. A filmben a főszereplő Járóka Lívia lesz. (MTI)


Népszava: jön az elektronikus taj-kártya, de az egészségügy még nem tud részleteket

Talán már jövőre bevezetik az elektronikus taj-kártyát - értesült a Népszava, a lap szerint a kormány a jövő héten tárgyalja az erről szóló előterjesztést, de az egészségügyi tárca és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár még nem tud részleteket.

A lap szombati számában felidézi, hogy az EU-országokban 2008-tól kötelező az egységes betegazonosító használata. Magyarországon 2004-ben már sikeresen tesztelték a rendszert 2004-ben. A bevezetés azonban - a lapnak nyilatkozó Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke szerint is - a mintegy 25 milliárd forintos költség miatt elmaradt.

Az elektronikus kártyát, amely a tulajdonos vércsoportját és kórtörténetét is tartalmazná, 2010-re kapná meg mindenki. Az Új Magyarország fejlesztési terv keretében 4 milliárd forint uniós támogatás van a rendszer bevezetésére - írja a lap. (MTI)

Dunántúli Napló : Pécs déli peremén ipari park épül

A jövő év első negyedében startol Pécs déli ipari övezetének közművesítése, tudtuk meg a Dunántúli Napló szombati számából. A 300 hektáros terület iránt – a világ méretű pénzügyi válság ellenére – is érdeklődnek a befektetők. Az Auchan 56 hektárnyi területet vásárolt az ipari parkban, s az Ikea és a Decathlon is azt tervezi, hogy itt nyit áruházat. Logisztikai cégek, valamint termelő tevékenységet folytató, osztrák és német középvállalkozások is  fontolgatják, hogy letelepednek az övezetben. Utóbbiak a Pólus-programhoz kapcsolódva környezet- és egészségipari fejlesztésekben gondolkodnak. (Tudósítónktól)

Délmagyarország: a papírgyűjtés örök

A papírgyűjtés örök – az úttörők és a kisdobosok régen eltűntek, de az osztályok és iskolák ugyanolyan lelkesen versengenek, mint egykor. A szegedi „öreg Rókusi” iskolában a papírgyűjtőnapon minap ugyanolyan volt a légkör, mint 40 évvel ezelőtt. A technika mondernizálódott: ma már csak mutatóban látni kézikocsit húzó-vonó, a környékről begyűjtött papírkötegekkel az iskolába igyekvő diákokat – ma már a szülők hozzák kocsival a szállítmányt az iskolaudvarra. És ha ez éppen reggel, vagy valamelyik szünetben történik, akkor a gyerek is segít a mérlegelésnél, ha nem, akkor nem – az eredményeket regisztráló füzetbe így is, úgy is az kerül, hogy (például) 5/B. A tét pedig, amiért küzdenek a gyerekek: emeletes torta. (Tudósítónktól)

Császárkori leletekre leltek
 
Értékes leletekre bukkantak a régészek a Nagykállói Ipari Park talajrendezési és közművesítési munkálatai során: egy császárkori település és valószínűleg a hozzá tartozó temető, illetve egy népvándorlás kori (késő avar kori) település házainak, gabonatárolóknak, szemetesgödröknek maradványait találták meg néhány kilométerre Nagykállótól. A sírok nagy részét korábban feltehetőleg sírrablók kifosztották, mert többségükben sem halotti csontokat, sem ékszereket és viseleteket nem találtak a régészek. A megmaradt csekély számú leletet a régészek a nyíregyházi Jósa András Múzeumba szállították.  (Tudósítónktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.