Késik a szakvélemény, szabadulhat a csepeli banda?

Kicsúszhat a rendőrség a nyomozási határidőből a csepeli négyes gyilkosság ügyében – értesült a Blikk. Az eljárás csaknem két éve indult, és azt augusztusig be kellene fejezni, de egy szakvéleményre még mindig várnak.

Egy szakértő halála miatt csúszik a nagy port kavart csepeli négyes gyilkosság nyomozása – tudta meg a Blikk. A lap információi szerint az ügyet vizsgáló rendőrök beszereztek minden bizonyítékot, már csak egy pszichológus véleményére várnak.

Csakhogy újabb szakembernek kellett megvizsgálni a gyanúsítottakat. Ezt korábban már megtette egy szakértő, azonban elhunyt, mielőtt írásba foglalta volna a véleményét. Ez a bizonyíték viszont elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy vádat lehessen emelni.

A törvény értelmében a gyanúsításoktól számított két évig lehet nyomozni. Most viszont túl kevés idő maradhat az eljárás befejezésére, hiszen a vádemelés és a bírósági tárgyalás is jelentős időt emészt fel. Négy év után ráadásul a gyanúsítottak kikerülhetnek az őrizetből, akárcsak annak az idős emberek kirablására „szakosodott” bandának a tagjai, akik a múlt hónapban szabadultak ítélet nélkül.

A lap a rendőrségtől azt kérdezte, hogy le tudják-e zárni időben az ügyet, ám lapzártáig nem kaptak választ.

Elásott holttesteket találtak Csepelen egy erdőben még 2011 augusztusában egy csepeli eperföldön. Az akkori lapinformációk szerint a gyilkosságokat egy szerb uzsorás követte el, aki figyelmeztetésnek szánhatta az élve eltemetést. A rendőrséget az egyik kiszabadult ember értesítette.

A tettes eleinte csak fenyegette az adósokat, hogy ha nem fizetnek, baj érheti őket és családjukat, de ha így nem ért el eredményt, elfogatta az adóst, elhurcoltatta Csepelre, és egy elhagyatott volt eperföldön, egy csalitos részen mellig-nyakig beásatta áldozatait a földbe, mondván: gondolkozzanak, és fizessenek, ha jót akarnak. Aztán napokra otthagyta.

Az egyik adóst azonban túl lazán ásták be a földbe, és amikor otthagyták, s elmentek egy bankautomatához – miután kivallatták, hogy árulja el a bankkártyájához tartozó PIN-kódot –, a megkötözött, guggoló helyzetben elásott férfinak sikerült kiszabadulnia és a rendőrségre eljutnia. Ezután a rendőrök az eperföldön meg is találták az első holttestet, majd a többit.

A Nemzeti Nyomozó Iroda később elfogta a banda tagjait, Dragan Bajicot, Cs. Jánost, K. Krisztiánt és B. Zsoltot. Ekkor derült ki, hogy egy nyáregyházi család tagjait rejti a föld.

A Blikk által említett esetben R. Elemér héttagú bandája 2008-2009-ben tizenkét idős embert rabolt ki az otthonában, s közülük kettőt meg is öltek. Ellenük a nyomozás 2009-ben indult, az ügyészség 2011 augusztusában vádat emelt, és az első tárgyalást még ugyanazon évben megtartották, ám az eljárást nem sikerült időben befejezni, mert késett a szakértői vélemény. Így a gyanúsítottak egy részének előzetes letartóztatását meg kellett szüntetni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.