"Kerül, amibe kerül, ezt a problémát a kormánynak meg kell oldania"

Az MSZP azt kezdeményezi, hogy az arra rászoruló gyerekeknek az állam az év minden napján biztosítsa a napi egy meleg étkezést - mondta az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista tagja szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
Bangóné Borbély Ildikó elmondta, egyetlen gyermek sem éhezhet, ezért az MSZP törvénycsomagot nyújtott be a gyermekéhezés felszámolására. Kerül, amibe kerül, ezt a problémát a kormánynak meg kell oldania - hangoztatta.

Javaslatukat ismertetve közölte, a nevelési, gondozási, oktatási intézménybe járó gyerekeknek a hétvégén és a szünidőben is biztosítani kell az étkeztetést.

Hozzátette: a három év alatti gyermekek esetében - a költségvetés támogatásával - az önkormányzatnak kellene biztosítania a napi meleg étkezést.

Bangóné Borbély Ildikó szerint probléma az is, hogy a szociális nyári étkezés keretében a rászoruló gyerekeknek csak ötöde jut meleg ételhez naponta.

Kérdésre válaszolva az MSZP-s képviselő elmondta, hogy javaslatcsomagjuk a gyermekétkeztetésre a költségvetésben biztosított forrásokon felül további 30 milliárd forintos kiadást jelentene. Ez két-három stadion árából megoldható - jegyezte meg.

Bírálta a gyermekéhezés felszámolását célzó nemzeti minimum javaslattal kapcsolatos kormányzati álláspontokat. Selmeczi Gabriellát, a népjóléti bizottság fideszes elnökét lemondásra szólította fel, mert "folyamatosan hazudik". Bangóné Borbély Ildikó nem kívánta minősíteni Harrach Péter KDNP-frakcióvezető azon kijelentését, hogy azért nem támogatták a programot, mert nem kívánnak baloldali kampányt szolgálni.

Arra a kérdésre, hogy Hiller István, az MSZP volt elnöke szerint jelenleg nincs jobb megoldás az illegális bevándorlással szemben, mint a kerítés, Budai Bernadett szóvivő azt mondta, Európa ma valóban nem tud egy egységes, jó megoldást kínálni a probléma kezelésére. Mind Orbán Viktornak az Európai Néppárt felé, mind az MSZP elnökének az Európai Szocialisták felé az a feladata, hogy ezt a közös európai megoldást szorgalmazza - közölte.

A szóvivő szerint az unió belső határain felhúzott kerítést nem jelenthet megoldást, mert az szétzilálja az EU-t, de az unió külső határain felhúzott kerítés lehet egy eszköz.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.