Finom húzással nácitlanítanák a magyar menekültgyűlölőket

A gasztronómián keresztül próbálja bemutatni az Európába érkező menekültek hazáját tíz budapesti étteremben az Artemisszió Alapítvány akciója, a Körítés.

Afganisztán, Eritrea, Szíria és Szomália jellegzetes ételei kóstolhatók meg a héten tíz budapesti étteremben. Négy olyan országé, ahonnan menekültek sokasága érkezik Európába. A cél: közelebbi hozni a menekülőket azzal, hogy megtudjuk, mit ettek vagy ehettek volna, mielőtt el kellett hagyniuk otthonukat. A menüt itt élő migránsok segítségével állították össze a séfek.

Eritreai specialitás a Kisüzemben
Eritreai specialitás a Kisüzemben
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az ötletet a pittsburghi Conflict Kitchen adta, amely az Amerikával háborúban vagy majdnem háborúban álló országok konyháját mutatja be. De a nyugat-európai iskolai étkeztetésben is megszokott, hogy különböző nemzetiségek ételeivel ismertetik meg a gyerekeket.

Hogy az efféle érzékenyítő projektek beválnak-e, az persze megkérdőjelezhető. Ki hallott már arról, hogy valaki egy aushgoshtitól (afgán paradicsomlevestől) kinácul? A hasonló kísérletekre általában azok vevők, akik egyébként is nyitottak. Azok viszont tényleg: az akcióban részt vevő Kisüzemben ottjártunkkor mindenki eritreai kosztot kért, injerát, savanyú, palacsintaszerű lepényt marha- és csirkehússal, lencsével. Egy beszélgetést is rendeztek Miért éppen Eritrea? címmel. Az indok kettős: a kelet-afrikai állam – az éhínség, az Etiópiával folytatott háború, majd legújabban a diktatúra miatt – az egyik legnagyobb menekültkibocsátó ország, amelyről sokkal kevesebbet hallani a hírekben, mint Szíriáról vagy Afganisztánról. A másik ok magántermészetű: az étterem egyik tulajdonosa félig eritreai.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.