Nem ússza meg a nyomozást a rendőrség a halálugrás ügyében

Bár a rendőrség egy évvel az eset után már szabadult volna a gyors sikerrel nem kecsegtető kínos ügytől, az ügyészség nem engedte ad acta tenni Török Szabolcs esetét. A döntés szerint tisztázni kell, kitől kapta a halála után a szervezetében talált drogot a 29 éves fiatalember.

Hatályon kívül helyezte a BRFK rendkívüli halálesetekkel foglalkozó egységének Török Szabolcs halála ügyében tett feljelentését elutasító rendőrségi határozatot az illetékes kerületi ügyészség, és „csekély mennyiségű kábítószer átadásával elkövetett kábítószerkereskedelem vétségének” gyanúja miatt nyomozásra utasította a VI–VII. kerületi kapitányságot –közölte szerkesztőségünk érdeklődésére válaszolva Bagoly Bettina. A Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta: az ügyészi döntés indoklása szerint „a rendelkezésre álló adatok alapján a kábítószer-kereskedelem vétségének gyanúja megállapítható, e bűncselekmény körülményeinek feltárása pedig csak büntetőeljárás keretében lehetséges”.

Török Szabolcs 2013. november 23-án, szinte percre pontosan születésének 29. évfordulóján vetette le magát az egyik Rákóczi úti hotel V. emeleti apartmanjának erkélyéről. A rendőrség által eddig rögzített vallomások szerint születésnapi partit tartott, amelyre csak Feldmár András, a Feldmár Intézet névadója és Büky Dorottya, az intézet igazgatója volt hivatalos reggel kilencre. Kevéssel tizenegy óra után tusolni ment, majd meztelenül kiugrott az ablakon. Feldmár és Büky egyaránt azt vallotta, az egészből semmit nem vett észre.

Török Szabolcs a válása okozta lelki bajainak kezelése miatt kereste fel hónapokkal korábban a Feldmár Intézetet, ahol a terápiák hatására hamar magára talált. Aktivista, később stratégiai igazgató lett. Mint mondta, szabályosan újjászületett. Egy a kívülállók számára kissé misztikusnak tetsző procedúra keretében nevet változtatott. Bár új nevét a hivatalos nyilvántartásba nem vezette át, attól kezdve az intézet képviseletében Büky András Barnabás néven járt el.

Mielőtt a szegedi illetőségű Török Szabolcs jelentkezett volna a Feldmár Intézetbe, foglalkozott az öngyilkosság gondolatával is. Utána már nem. Soha nem drogozott. Szegedi és budapesti barátai egy magánnyomozónak egybehangzóan azt mondták: megvetette a kábítószerrel élőket. Őket is, ahogy Török Szabolcs családját is megdöbbentette, amikor több mint egy évvel Szabolcs halála után az igazságügyi szakértői vizsgálat MDMA-t, azaz ecstasyt mutatott ki a szervezetében. A szakvéleményből ugyanakkor az nem derül ki, hogy a szervezetében kimutatott drog ok-okozati összefüggésben állhatott-e Szabolcs halálugrásával.

A BRFK-n Török Szabolcs halálát addig közigazgatási eljárásban vizsgáló rendkívüli halálesetekkel foglalkozó egység kábítószer birtoklásáért feljelentést tett – ki nem mondva – az elhunyt ellen. Az ügyben illetékes VI–VII. kerületi kapitányság azonban –mint azt a család előre sejtette – az elkövető halálára hivatkozva elutasította a feljelentést. Ezt a határozatot helyezte hatályon kívül az ügyészség és rendelt el nyomozást, tisztázandó, hogy egy ismerői szerint droggal nem élő fiatalember szervezetébe mikor és miképpen kerülhetett ecstasy.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.