Százmilliók a semmire: hová tűnt a romák pénze?

Több százmillió forint ment el elvileg célzott munkahelyteremtésre, valójában ebből a pénzből egyetlen romának sem lett munkahelye – állítja az LMP-s Hadházy Ákos. Hivatali visszaélés, sikkasztás és hűtlen kezelés bűntette miatt feljelentést tett az ügyészségen.

„Kirívóan korrupciógyanús” esetek sorára bukkant a Farkas Flórián vezetésével alakult Híd a munka világába elnevezésű foglalkoztatási szövetkezetnél Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője. Kiszúrt a Közbeszerzési Értesítő honlapján egy 600 milliós programot, amely ötmilliárdos keretösszeg részeként hátrányos helyzetű cigányok munkába állását lenne hivatott segíteni. Hadházy szerint az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) – e szervezet elnöke jó ideig Farkas volt – bruttó 28,7 millió forintért tíz használt gépkocsit bérelt hat hónapra: tehát egy-egy autót majdnem 3 millióért. Az irodabútorok 31 millióba kerültek. A bútorok nagy része szék, az átlagár mégis százezer forint körül mozog.

Vizsgálóbizottság felállítását követelik a roma önkormányzat felháborodott képviselői
Vizsgálóbizottság felállítását követelik a roma önkormányzat felháborodott képviselői
Kurucz Árpád / Népszabadság

Akad 31 millióért vásárolt tanulmány „a toborzás módjának meghatározásáról”, de az a 19 millió forintért megrendelt tanulmány sem tűnik olcsónak, amely arról szól, hogy milyen szoftvereket kellene megvenni a projekt során. Ennek a tanulmánynak az alapján Hadházy szerint 31 millió forintot fizettek ki a számítógépes hálózat kialakítására a központi irodában és a hét vidéki irodában úgy, hogy a szerver, a szoftverek és a számítógépek beszerzése nem volt része a szolgáltatásnak. Az informatikai eszközöket külön, 21 millió forintért szerezték be, itt hét számítógép és hat szervergép volt a főbb tétel. Egy médiaügynökség 30 millió forintért médiavásárlási, egy reklámügynökség 31 millióért szóvivői és hasonló feladatokra kapott megbízást.

E felsorolás nem teljes. Hadházy Ákos arra jutott, hogy az ORÖ 300 millió forintot, az uniós támogatás felét már elköltötte – a semmire. A pénzek elherdálása szerinte kormányzati közreműködéssel folyik.

Reagálást kértünk az ORÖ-től, de ezúttal sem kaptunk választ. Az MTI-hez ellenben elküldtek egy közleményt, amely azt állítja, hogy Hadházy nyilatkozata téves információkon és hibás következtetéseken alapul. Bár az ORÖ ebben a közleményben tételesen nem cáfolta az állításokat, óva intette az LMP-t attól, hogy teret adjon a „hátrányos helyzetűekkel szemben etnikai és szociális szegregációt képviselő ideológiáknak”.

Hadházy Ákos nem tartja elfogadható válasznak, hogy az ORÖ rasszistázni kezd: szerinte alapos, részletes vizsgálatnak kell feltárnia, indokoltak voltak-e a pénzköltések.

ORÖ-s képviselők is felháborodtak

Arcátlanság, felháborító – ilyen jelzők repkedtek azon a tájékoztatón, amit az ORÖ tizenegy képviselője tartott kedden a szervezet Dohány utcai székházában. Állításuk szerint semmit nem tudnak a Hadházy Ákos által említett pénzekről. Nem tudják azt sem, mit csinál a Híd a munka világába szövetkezet. Az ORÖ hivatalától többször próbáltak felvilágosítást kérni, de visszautasították őket.

Pedig közpénzekről van szó – állapította meg Makai István (Roma Polgári Tömörülés). Lakatos Oszkár és Vajda László, a Lungo Drom két képviselője is a tiltakozók között van: ennek a szervezetnek Farkas Flórián a vezetője. Az elégedetlenek rendkívüli közgyűlés összehívását és vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezik.

Hegedűs István, az ORÖ mostani elnöke nem tartózkodott az irodájában, véletlenül csíptük el a székház előtt, egy kocsiban ülve. Ingerültnek tűnt, a feltett kérdéseinkre nem kaptunk érdemi választ. (Cz. G.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.